РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТА- св. Кирил Йерусалимски

 Съвъзпитаници на чистотата и ученици на целомъдрието, нека с непорочни уста да прославим Бога, роден от св. Дева. На пречистия Учител на чистотата подлежало да произлезе от чиста утроба, защото, ако и свещенствуващият преди Иисуса, както е редно, се въздържал от жена, то сам Иисус би ли могъл да произлезе от мъж и жена? В псалмите е речено: “Ти ме извади от утробата" (Пс. 21:10). Вникни щателно в думите: Ти ме извади от утробата - чрез тях се означава, че Синът е роден без мъж, изтръгнат е из утробата и тялото на св. Дева, защото друг е начинът за раждане на родените по реда на съпружеството. Иудеите и елините казват: невъзможно било Христос да се роди от девица! Ще затворим устата на елините с техните басни. Вие казвате, че падналите камъни се превърнали на хора, защо тогава твърдите, че е невъзможно да роди девица? Вие баснословите, че от мозъка се родила дъщеря - защо пък наричате невъзможно рождението на син от девическа утроба? Вие поддържате заблудата си, че Дионис някак си се родил от бедрото на Зевса(Дия) - защо тогава отхвърляте нашето истинско учение за Христа? Зная, че говоря недостойни неща за слуха на това събрание, принуден съм, обаче да направя това, за да ви дам възможност навреме да опровергаете елините, обръщайки против тях собствените им басни. Тези пък, които са из обрязаните, посрещайте ги със следните въпроси: кое е по-трудно - да роди неплодна, престаряла, след прекратяване на обичайното за жените, или пък да роди млада девица? Сарра била неплодна и когато "беше престанало обикновено у жените" (Бит. 18:11) - тя родила свръхестествено. Заради това, ако свръхестествено ражда и девицата: и ти - или отхвърли едното и другото, или пък допусни и двете за възможни! Защото единият Бог и едното е направил, и другото е устроил - не можеш да се осмелиш да кажеш, че първото е възможно за Бога, а второто е невъзможно. И още: в реда на нещата ли е човешката ръка да се измени за час в друг вид и отново да се възвърне в прежното си състояние? Как пък ръката на Моисея се избелила като сняг и веднага след това получила раншния си вид? Ще кажеш: Бог пожелал и изменил ръката. Там Бог, като пожелал, извършил това - нима тук не може да го извърши? Иудеи, кое е по-трудно: девица ли да роди, или жезъл да се превърне в живо същество? Вие признавате, че жезълът на Моисея станал на змия с очи и зъби - по такъв начин от жезъла се родили очи, които виждали: а от девическа утроба не може ли да се роди младенец, когато това е угодно Богу?
Прекрасни са тези паметници, запазени в словото Божие. Нека ги помним добре, братя, и да се възползуваме от тези предпазителни оръдия против враговете. Да не търпим еретиците, които учат по своему за идването на Христа. С презрение да отхвърлим тези, които твърдят, че рождението на Спасителя било от мъж и жена, и се осмеляват да казват, че Христос е от Йосифа и Мария, понеже било писано: "И прие жена си" (Мат. 1:24).


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки