КАКВО ЗНАЧИ ХРИСТИЯНСТВО- св. Григорий Нисийски

 Ако някому би било нужно да се обясни думата християнство посредством определение, ние ще отговорим така: християнството е подражание на Божественото естество! Нека никой да не отхвърля това определение като пресилено и като превъзхождащо смирението на нашето естество, защото това определение не прескача границите на нашата природа. Ако някой се размисли върху първичното състояние на човека - той от изследване на Писанието ще се убеди, че определението не превишава възможностите на нашата душа. Първичното устройство на човека е направено по подражание на подобието Божие - така любомъдърствува за човека Мойсей, когато говори: "Сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори“ (Бит. 1:27). От тук названието християнство изразява възвеждането на човека в древното благополучие. Ако в древността човекът бил подобие Божие - ние, може би, не сме съставили безцелно определение, казвайки, че християнството е подражание на Божието естество. По такъв начин значението на това название е велико. Следва сега да размислим: безопасно ли е за този, който носи това име да живее несъответно на званието си? Който носи името християнин и не проявява в живота си християнство, той фалшиво носи това име - той прилича на бездушна маска с черти на човешки образ, наложена върху маймуна. Защото, както Христос не може да бъде Христос, ако не е истина, правда, чистота и отчуждение от всяко зло - така и човекът не може да бъде християнин, ако не разкрива в живота си Христа и учението Му.
Речено е: "Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният Отец" (Мат. 5:48). Ще ми се възрази: как е възможно за човешката ограниченост да прояви стремление към блаженство, каквото съзерцаваме в Бога, когато в самата тази заповед някак си се долавя нейната трудна изпълнимост?! Защото, как е възможно за земния човек да се уподоби на Този, Който е на небесата, когато самото различие по естество показва недостижимостта на подражанието?! Както е невъзможно за окото да обхване величието на небето и да разкрие красотите му, така и земният човек не е в сила да се уподоби на небесния Бог. Мисълта обаче на Писанието е ясна: то не заповядва на човешкото естество да се приравни с Божественото естество, а с добродетелни постъпки, доколкото е възможно да Му подражава с живота си. И тъй, кой вид наши деяния могат да бъдат подобни на Божиите действия? Доколкото е възможно, да се отчуждаваме от всякакво зло - с мисъл, със слово и с дело, стараейки се с нищо да не оскверним името християнин. В това се състои истинското подражание на онова съвършенство, което е свойствено само на Бога в небесата.


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки