За привидното, външно християнство- свт. Теофан Затворник

 Из писмата на свт. Теофан Затворник

Има хора, които по външния порядък на своя живот са съвършени християни, а вътре в тях има какво ли не. Такива не мислят, че трябва да променят нещо в себе си, и така си остават. При това състоянието им е лошо. Това са неразумните девици! Външно и те също имат светилници, всичко е както следва да бъде, но вътре е празнота: нито елей, нито светлина. Боже, избави от това! Ето и тези, без да са изпитали болезнен прелом, числят себе си в реда на християните, угодяващи на Бога! Но в сравнение с първите, /които са имали болезнен прелом/, те много се различават. Онези са имали и помнят момента, когато съзнателно са възложили върху себе си благото иго Христово, или са сметнали задължително за себе си онова, към което преди са се придържали по навик, и поради забележителността на това време от техния живот, и поради онова особено блажено състояние, което е изпитвала тогава душата. А тези не са имали това и не помнят, но както са привикнали да живеят, така и живеят по навик. И това би било нищо, но бедата е в това, че след като са се спрели само на външната форма на спасителния християнски живот, те не влизат вътре за да видят, какво се съдържа в сърцето и умът им, и позволяват да произрастват там всякакъв вид нечистотии и нередности; те сякаш замръзват отвън. Но главно: смятайки себе си за праведни, поставят всички други в редицата на грешниците, особено онези, които не отдават дължимата справедливост на тяхната святост; поради това подозрителността и одумванията, посипване със себевъзхваляване, съставят техния главен недъг. Боже, избави да не попаднем в този коловоз!

Често се случва така, че уж на вид се върши делото Божие, а всъщност това е съвсем друго нещо. Колко лукавство се скрива в развратената воля на човека! И кой е силен, за да разгадае всички негови уклони и разпътици! Ще ви разкажа един случай, станал в Москва през 1812 г., както са ми го разказвали. В Москва живял един благочестив човек, постник, богомолец, милостивец. Всички го почитали и всички били уверени в твърдостта на неговата добродетелност. Но когато русите изоставили Москва и, след навлизането на французите в нея, всички наши порядки там се разстроили и за всекиго било възможно да живее както си иска, то този човек, който по някакви причини останал в Москва, се предал на пиянство и нечист живот с такава неудържимост и безсрамие, каквито рядко се срещали у постоянните грешници. Само на Господа е известно, какво означава това!
Но аз не за осъждане на този човек (понеже у врага има много козни, а и нашите немощи са големи), а само за поясняване на тази мисъл, която имам намерение да ви предложа, ето какво мисля. Могло е да се случи, че той винаги да е имал в сърцето позив за такива дела, и никога да не се е отричал в сърцето си от тях. Външната обстановка, в която той преди се намирал, го е задържала в изправно поведение. Но когато тази преграда изчезнала, тогава скриващите се в сърцето разположения са излезли навън и са явили себе си в съответни дела. Колко ли, може би, има по света лица от такъв род! До време всичко е изправно, а след това всичко пада и става негодно за нищо. Защо? Защото всичко се е вършило поради външни причини, и с тяхното отстраняване са се прекратили и самите дела. У кого има такъв порядък на живот, това никой не знае, освен Господ. Всеки сам за себе си да размисли, дали и неговото изправно поведение не се строи на такава нездрава основа? Но ако у някого има изправност от такъв род и тя след това падне, то каква загуба има от това за благодатта, когато тук нищо не е било вършено за Господа, и какво е обвинението за спасителния път, когато той при това съвсем не се е имал впредвид?




Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки