МЪДРИ СЪВЕТИ- св. Григорий Богослов

 След доброто начало върви и прекрасен край - тази истина се оправдава в последствията на делата. Ето начало, което носи добър край: свято да се трудиш за доброто на живота! Който има знания, да не хвърчи без криле, защото и птицата не лети без тях. Знанието е най-голяма слава в живота на човека - но и то вреди на онзи, който го употребява злонамерено. Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове. Като вършиш добро, старай се да постоянствуваш в него, защото преходът към зло е малък и бърз. Обуздай смеха и слагай предел на гнева, особено пък гледай с всички сили да отстраниш от себе си всякаква празна дума. Преди всичко, бой се от Бога, почитай родителите си, говори добро за духовниците и имай уважение към старите. Законът повелява - синът никога да не влиза в спор с баща си, а природата преди него задължава същото. Гневът към жестокия престъпник не е тежък, защото съдът въздава заслуженото. От мъдри уста капят най-сладки думи, а от горчиво гърло изригват свади. С добрия език изтичат сладки потоци, а в нескромните уста се раждат гнили думи. За бедните приятели са затворени вратите на богатите, богатите пък обичат блестящите дворци. Водата е прекрасна напитка; тя не нарушава ясността на мисълта; изпитата пък чаша вино размътва ума. Виното по природа е чуждо за целомъдрието, затова и произвежда удоволствие, което дразни плътта. Духът е лек и не търпи претоварен стомах - затова борбата между дух и плът е постоянна.
По-добре е умерено да се храни човек и да не мечтае за богата трапеза, но само на сън. Глупецът на сън става богат и сънува бездна от пари. По-добре е да бъдеш бездетен, отколкото да имаш глупави деца; по-добре е да бъдеш сам, отколкото с дузина порочни. За смъртния човек цялата земя е гроб - всичко, което е от земя, става на земя и в пръст се обръща. Свинята, виждайки, че ѝ приготовляват храна, умее да се въздържи и не почва преди време - нека и безпорядъчните хора не нарушават приличното и установеното от природата и закона. Който изпълнява закона, той прогонва страха далеч, защото всеки изпълнител на закона е вън от страха. Опитният кормчия може да избегне и деветата вълна, а ум, богат с мъдри мисли се спасява от всякаква беда. Не замисляй нищо противно на добродетелния живот, защото заблудата на порока е очевидна. Голямата наковалня не се бои от тежък чук, и мъдрият дух отстранява от себе си всичко вредно. Шумът на листата довежда заека в страх - страхливият пък човек се изплашва от сянка. Ненавиждам бедняк, който носи подарък на богат, като на човек, който сладко говори, но храни. Зложелателният оратор изопачава законите, а доброжелателният проповедник е най-стройната хармония. Вредно правило е за бедния да не мисли високо за себе си, защото само у богатите липсват грижи за средствата на живот. За собствена погибел се държи и хвали със законите онзи, който незаконно изисква спазване на законите. Учи глупците, като се съобразяваш, доколкото е възможно, с природата им, тогава може би, в краен случай да ги направиш благоразумни.


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки