ЖИТЕЙСКИ ИСТИНИ- св. Григорий Богослов

 От ударите на желязото се възпламеняват и камъните, а плътният бич образова сърцето. Най-лошо е и да даваш клетва, и да искаш клетва - и в двата случая оскърбяваш правдата. Събирай съкровище за безкрайния век - настоящият век оскъднява дори преди своя край. Не се привързвай към щастие, което се руши от времето - това, което времето строи, времето и разрушава. Неприлично е за жена да проявява мъжки нрав - за благонравната жена най-голямо приличие е срамежливостта. Удоволствието е кратковременно - едва настъпило и отлита: както хвърлен камък. Най-предпочително богатство за болния е здравето - това изисква премъдро и природата. Думите на неразумен мъж са като пенлива морска вълна - бие се в брега, но не напоява бреговите растения. Подкупът заставя и мъдреците, гледайки да не виждат – златото е такава примамка за хората, както примката за птиците. Скърбите преждевременно раждат старост - това, което начинът на живот отнема, времето не може да възстанови. Богатството е най-сръчен ласкател към зло, защото при замогване най-удобно е да направиш зло. Никоя придобивка не е по-добра от приятел - никога, обаче, не придобивай за приятел лош човек. Загриженият ум - това е молец, който разяжда кости: тялото цъфти, когато се избягват грижите. Никое пресищане не може да бъде целомъдрено, защото.. на огъня е свойствено да изгаря веществото!
Виното е подпалка за изстиналата страст - разпалително вещество, хвърлено в огъня, усилва пламъка. Грижи се всякога за вечната слава, защото земната слава ежедневно измамва. Гневът не е безопасен съветник за всеки човек - което е предприето в гняв, никога не е благоразумно. Гледайки голи кости, ще се убедиш, че всичко тукашно не ни принадлежи съществено. Ако малкото раче не върви напред, то взема за пример майчината си походка. Ако можеш да изнасилиш природата, безсъмнено и от лошите учители ще произведеш добри ученици. Украшавай се с добри отличия в живота и никога не презирай бедния сирак. Когато Бог даде, завистта нищо не може да направи - а когато не дава Бог, не помага никакъв труд. Уважавай порядъка и предпочитай могъществото, защото сам той е могъщество и постоянен пазител на могъществото. Сънливият човек е изобретател на мечти, защото сънят познава само призраци, но не и действителни неща. Принуждението убеждава и против волята - то не рядко е силно да свърже и ръцете на исполините. Когато народната тълпа е в заблуждение, всеки започва да вика и всичко се обръща в хаос. Безполезния труд никога не наричай работа -защото всичко безполезно е достойно за презрение. И кучетата, които се стичат на мърша, уважават порядъка. Преданите на скоропреходните блага в този живот и сега могат да се наслаждават на мир - но... това не е завидно. Когато златото говори, тогава всички други думи са недействителни - то умее да убеждава, макар и да няма език!



Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки