РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО- св. Григорий Богослов

 Христос се ражда - славете Го; Христос слиза от небето - излезте да Го посрещнем; Христос е на земята - духовно да се възнесем! Нека цялата земя възпее Господа - да се веселят небесата, да тържествува родът на Адама! Христос е в плът - с трепет и радост да се развеселим: с трепет - по причина на греха, с радост - по причина на надеждата. Христос се роди от девица - жени, запазете девството си, за да станете и вие майки Христови. Кой не ще се поклони на Съществуващия отначало? Кой не ще прослави Явилия се напоследък? Отново се разсейва тъмнината - пак се явява светлина; отново Египет е наказан с тъмнина - пак Израил е озарен от стълб. Людете, които седяха в мрака на незнанието, нека видят великата светлина на знанието (Мат. 4:16). "Древното премина - ето всичко стана ново" (2 Кор. 5:17). Буквата отстъпи - духът преобладава, сянката премина - настъпи истината! Идва Мелхиседек: роденият без майка, се ражда без баща - в първия случай без майка, във втория без баща. Нарушават се законите на природата - горният свят трябва да се запълни: Христос заповядва - нека не Му се противим.
Нека иудеите се съблазняват, нека елините се смеят, нека еретиците си хабят езика. Тогава те ще се уверят, когато видят Христа, възнасящ се на небето; ако и не тогава - то непременно, когато Го видят да слиза от небето, седящ на престол да съди. Това, обаче ще стане после - а сега е празник Богоявление или Рождество, защото така и иначе се нарича този празник, и двете наименования се дават на едно тържество, защото Бог се явил на човеците чрез рождение. Христос е Бог, Който е бил и ще бъде; Той се е явил за нас, които сме се родили впоследствие, които сме добили живот и блаженство, които сме изпаднали в грях, за да ни възвърне чрез въплъщението отново благодатно битие. От думата явление е наименованието Богоявление, от рождение - Рождество. Такова е нашето тържество - това празнуваме ние сега: пришествието на Бога към човеците, за да ни пресели, или по-точно да кажа, за да ни възвърне към Бога; та, като отхвърлим вехтия човек, да се облечем в новия, и както сме умрели в Адама, така да живеем в Христа, защото с Христа се раждаме, с Него се разпъваме, с Него се погребваме и с Него трябва да съвъзкръснем.
Нека не празнуваме плътски, а божествено; не по мирски, а духовно; празникът не е наш, а на Онзи, Който го е създал. Как да изпълним това? Нека не слагаме венци на къщите си, да не съставяме весели компании, да не красим улиците, да не пресищаме очите, да не затъпяваме слуха с музика, да не изнежваме обонянието с музика, да не оскверняваме вкуса, да не развличаме чувствата си - това са късите пътища на порока, това са вратите на греха! Бог става човек. Словото добива плът. Невидимият става видим. Божият Син става син човешки - нека приготвим пътя Господен в душите и живота си!


 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки