ТВОРЧЕСКОТО СЛОВО- св. Григорий Богослов

 Безсъмнено силният дъжд не е по-полезен от слабия - първият е бурен, смива земята и във всяко отношение е вреден за земеделеца: вторият вали тихо, прониква дълбоко, отлъстява нивата, принася полза на оранта, храни класа във времето, когато зрее плода. Така и многословната реч, не е по-полезна от мъдрото слово: доставяйки, може би, някакво удоволствие, то отлита и изчезва заедно с трептението на въздуха, не произвеждайки нищо друго, освен очарование от красноречие за тези, които се пленяват само от слуха; а мъдрото слово прониква в ума, заседва в сърцето, изпълва с дух слушателите, преживява рождението си, и с малко думи извършва много нещо. Първата мъдрост, това е живот добродетелен и похвален, живот очистен или очистващ се за пречистия и пресветъл Бог, Който иска от нас една жертва; да се очистим духом и тялом - жертва, която св. Писание нарича "дух съкрушен" (Пс. 50:19); "жертва хвала" (Пс. 49:23); "нова твар в Христа" (Гал. 6:15); "нов човек" (Еф. 4:24); и тем подобни. Първата мъдрост - това е да презираш онази мъдрост, която се състои само в едни думи и обрато на речта, и в излишни и измамливи словесни противопоставки. За мен е по-добре да кажа в църквата пет думи разбрани (1 Кор. 14:19), отколкото хиляда само на език, който се оприличава на непонятен звук от тръба, която не възбужда моя воин към духовна бран.
Аз хваля и целувам тази мъдрост, с която са се прославили незнатните, за която са предпочетени унижените, с която рибарите са уловили в мрежата на Евангелието цялата вселена, като са победили кухата мъдрост с кратко и съвършено слово! За мен е мъдър не този, който е мъдър на думи, който има извъртлив език, който има душа недобродетелна, който прилича на гроб, отвън благообразен и красив, а вътре пълен с мъртви кости и крие страшно зловоние, а онзи, който, макар и малко да говори за добродетелта, обаче, много показва на дело и с живота си удостоверява словото си. За мен е по-добра видимата красота, отколкото красотата изразена в думи, предпочитам богатство, което е в ръце, отколкото богатство въображаемо насън; желая мъдрост, която да не блести в думи, а да се засвидетелствува с дела, защото е речено: "Начало на премъдростта е страхът Господен; здрав разум имат всички, които изпълняват Неговите заповеди" (Пс. 110:10), а не които само Го проповядват. Най-вярното изпитание на тази мъдрост е времето, а истинският "венец на слава" - това е "старост в пътя на правдата" (Притч. 16:31).




Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки