Коледен дар

 Славеят и славейката живеят накрая на гората. Много рядко се събираха с другите птички, защото никоя не ги обичаше. Но славеите не се сърдеха и пак помагаха на всички. Ако някоя птичка се умореше от работа, славеят довършваше гнездото ѝ. Ако майката беше болна и нямаше кой да нахрани малките, славейката цял ден ловеше мухички и ги носеше на чуждите пиленца. Паднеше ли някое малко пиленце от гнездото, двете птички по цял ден се навъртаха около него, носеха му водица и храна.
Славеят и славейката не жалеха времето си, не мислеха за умора и навсякъде се притичаха на помощ. Но другите птици ни веднъж не им казаха добра дума и постоянно говореха против тях.    
— Ух, как можаха да се родят такива грозни птици!
А кълвачът викаше;
— Да нямат ни едно шарено перце!
— Грозят ни гората — цвърчеше врабчето.
— Барем да пееха — гордо чуруликаше косът.
Това се повтаряше всеки ден. Славеят и славейката слушаха и не смееха да се покажат от гнездото си.
Една вечер Славейчето казало на своята другарка.
— Това вече не се търпи! Да избягаме от гората и да отидем в друга страна, гдето не ни познават.
И решиха на другата сутрин да тръгнат. Още в тъмни зори напуснаха гората. Летяха цял ден и цяла нощ и стигнаха брега на морето.
— И морето ще прехвръкнем, — рече Славейчето. — Да бягаме далеч от тази страна! Колко дни пътуваха през морето, птичките не знаеха. Най-сетне стигнаха една непозната страна. Додето очите им виждаха, се простираше безкрайно голяма равнина само с пясък и ни едно дръвче. Слънцето и пясъкът бяха горещи и пареха крилцата им. Гърлата им пресъхнаха. Най-сетне съгледаха между камъни една колиба. Влезнаха в нея. Но вътре беше тъмно и мръсно. Гредите черни, обвити с паяжини. буболечки пълзяха навсякъде. Прилепи висяха. Птичките нямаше къде да починат. Затова останаха да преспят в колибата. Тъкмо бяха задрямали, колибата светна, и те се пробудиха. Бяха влезли две ангелчета.
Едното рече на другото;
— В тази колиба утре вечер ще се роди Син Божий.
— Отде знаеш?
— Чух, като си говореха големите ангели.
— Миличкият Иисус, как ще лежи в тази мръсна колиба?
— Ех, така било писано в старитe книги!
Ангелчетата си отидоха. Славейката рече: — Славейко, чу ли?
— Чух.
— Няма спане, хайде на работа! Да изчистим колибата!
Двете птички веднага се заловиха за работа. Разкъсаха паяжините по стените и гредите. С човкитe си кълвяха буболечките. Изгониха прилепите. С крилцата пометоха праха по стените и пода. Работиха цяла нощ и цял ден. Колибата стана чиста и светла като нова.
Уморени, славеят и славейката се сгушиха под една греда и заспаха. Посред нощ се събудиха. Колибата цяла беше заляна със светлина. В яслата лежеше малкият Иисус, а наоколо в полукръг бяха коленичили малки ангелчета. Зад тях пееха големи ангели. Малкият Иисус се усмихваше, а над него наведена майка му го галеше.
Зарадваха се птичките. Отвориха човките и не сетиха, как зачуруликаха. Ангелите млъкнаха и се ослушаха. Иисус вдигна очи нагоре. Славеите се зарадваха и още по-силно запяха. Дълго всички слушаха чудната им песен.
Оттогава славейчетата започнаха да пеят и станаха любими пойни птички в целия свят.
Вяра Бояджиева
Из старо детско списание от 1933 г.


 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки