КОЙ Е БЛАЖЕН- св. Григорий Богослов

 Блажен е, който няма общение с привързаните към земята, който води пустинен живот и който е умъдрил духа си в Бога. Блажен е, който, макар и да има общение с мнозина, не се разсейва за много неща, но е насочил сърцето си всецяло към Бога. Блажен е, който, вместо всички световни блага, е придобил Христа и у когото единствено богатство е кръстът, който носи високо. Блажен е, който е господар на придобивка, чиста от неправда, и който подава на страдалеца помощна ръка. Блажен е животът на щастливите девственици, които са отърсили плътското от себе си и се приближили към чистото Божество. Блажен е който, като отстъпил незначителна дан на законите на брака, принесъл в дар на Христа по-голямата част от любовта си. Блажен е, който има власт над народа и който с чист труд и жертви примирява земнородните с Христа. Блажен е, който, принадлежейки към стадото заема място сред пасомите като най-съвършена овца Христова. Блажен е, който във високите полети на очистения дух вижда блаженството на небесните праведници. Блажен е, който с преизмъчените си ръце почита царя и служи за мнозина като закон на живота. Блажен е, който е показал велик дух, който е обеднял от страсти, който прекарва живота си в сълзи, който е гладен за небесна храна, който чрез кротостта става наследник на небето, който чрез страдание привлича Божието милосърдие, който е приятел на прошка и мир, който има твърда воля и чиста сърце, който търпи много скърби за Христа, който се стреми към Христа.
Върви по който щеш от тези пътища. Ако вървиш по всички - това е от всичко най-добро. Ако вървиш по половината от тях - ти ще получиш втория венец. Ако пък вървиш само по един, но най-добрия - и това е приятно. За всички има приготвени жилища, според достойнството им - и за съвършените, и за полусъвършените. И Раав е водила непорядъчен живот, но и него направила славен чрез изключително страннолюбие. Митарят само за едно - за смирението си, получил предимство пред фарисея, който много се гордеел. По-добър е девственият живот, действително е по-добър, но ако е свързан със света и земното, той е по-лош от съпружество. Възвишен е животът на целомъдрените чрез безсребреници в планините, но... и тях гордостта нееднократно е сломявала. За всички са превъзходни сълзите, бденията и трудовете. За всички е добро и полезно да обуздават яростта на неспокойните страсти, да побеждават невъздържанието, да разчитат на мощната ръка Христова, да треперят пред съдния ден. Ако пък се движиш съвършено по този път, ти вече не си смъртен, ти, по думите на Божието слово, си един от небожителите. С такива закони аз свързах живота си - и ако постигна желания край - това ще бъде по Твоята благодат, Христе!

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки