СВЕТЪТ- св. Григорий Богослов

 Нека възпеем и творението на великия Бог, като опровергаем лъжливите мнения за случая. Един е Бог и Той е творецът на света; това пък, което си представяли езическите мъдреци за материята и формите и, като неща събезначални или вечни -това е басня, на нищо неоснована. Тези неща, обоготворявани от елините не съществували отначало, но са получили битие по волята на Всемогъщия Бог. Видял ли е някой някога материя без форма? Или кой е открил форма без материя. Въпреки всички мъдрувания на разума? Аз пък не съм открил нито материя безцветна, нито цвят нематериален. Кой е разделил едно от друго това, което природата не може да отдели, но е събрала в единство? Нека отделим формата от материята - разсъди сега: ако те бъдеха въобще неделими, как щяха да дойдат в единство, или как щяха да образуват света, когато те са напълно отделни? Ако пък се съединими - как са се съединили? Кой друг, освен Бог, ги е слял помежду им? Ако ли пък Бог е техният съединител - признай Го за творец на всичко. Грънчарят чрез колелото дава форма на глината; златарят чрез огъня дава форма на златото; каменоделецът чрез чука дава вид на камъка. Отстъпи тогава, любителю на безначалието, отстъпи на Бога нещо повече от това, което може човешкият ум - отдай Му сътворението на материята и нейните форми. Твърде много е мислил художественият родител на всичко видимо - Божият ум: и произлязла материя, облечена във форми, защото Художникът на Вселената не прилича на живописците на земятя, които творят въз основа на дадени образи.
И ти, зла манихейска тъмнина, не си била отначало равнопрестолна с Височайшата Светлина. Ако Бог е съществувал –тъмнина не е могло да има: защото злото не може да спори за равенство с Бога. Ако пък приемаш и тъмнината за начало - ти не даваш място на Бога: защото Нему е неприлично да бъде в съгласие с мрака! Ако пък ги поставиш в борба - ще победи по-силният. Ако пък ги считаш равносилни - кой е третият, който с мъдростта си ще ги приведе в единство и ще прекрати борбата? Аз се състоя от душа и тяло - душата е струя на безкрайната светлина, а тялото считаш произведение на тъмнината. Толкова далечни неща помежду им - как ги свеждаш в единство? Ако аз представлявам една обща природа - враждата чрез мене е прекратена: ако пък враждата в мене е непримирима - аз не съставлявам една природа, съединена от душа и тяло. В мен, обаче, има единство и то е общо произведение не на враждебни начала, а на дружелюбни. Мракът, следователно, е в твоето сърце. Според моето учение, един е безначалният Бог, Който с никого не се бори и Който е създал всичко небесно и земно - тъмнината е произлязла впоследствие и не е никаква самостоятелна същност, собствено тя е нашият грях. Вследствие на нарушения Божий закон. Из световете един е сътворен преди всички - другото небе, жилището на богоносците, пресветлата обител на праведниците, в нея ще влезе Божия човек, след като очисти дух и плът и стане богоподобен. Другият свят - светът на тлението, е създаден за смъртните. И двата, обаче свята са създадени чрез словото на Всеблагия Бог.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки