БОГ ЗАПОВЯДВА- Станислав Ваклинов

 Господи, у нас на лицата има срам... защото съгрешихме пред Тебе.
А у Господа, нашия Бог, има милосърдие и прощение.
Дан. 9:8-9
Наклоних сърцето си да изпълнявам Твоите наредби навеки, до край.
Пс. 118:112
Вразуми ме и ще спазвам Твоя закон и ще го пазя от все сърце.
Пс. 118:34

През един студен зимен ден татко доведе вкъщи едно момиченце, облечено в дрипи, зъзнещо от студ. То беше дребно на ръст, макар че имаше не по-малко от петнадесет години.
— Ще живее при нас, — рече татко, — ще прислужва и ще го издържаме. — Казва се Марийка.
После разбрахме, че момичето бе изпратено от един наш сродник от село. Бащата на Марийка бил осъден на затвор за кражба, а майка ѝ починала неотдавна. Детето останало на улицата. Сетил се сродникът ни, че някога татко го бил замолил да ни потърси прислужница, и решил да я изпрати при нас.
Майка ни се зае веднага с гостенчето. След няколко часа Марийка беше вече съвсем променена: изкъпана и облечена в спретнати дрехи, че почти не се различаваше от нас. А ние, децата, с любопитство го заобиколихме и заобсипвахме с въпроси за какво ли не.
Отначало Марийка отговаряше смутено, но скоро се освободи от стеснението си. Оказа се, че е отворено, живо момиче.
Свикна и с работата, която мама ѝ възлагаше. Имаше време и за игра. И ние, трите деца — две момчета и една сестричка — всички по-малки от Марийка, я търсехме за игрите си, защото беше добра участница в тях и като най-голяма, разрешаваше лесно споровете, които често възникваха помежду ни.
Мама почти всяка вечер ни прочиташе по някоя приказка или разказче, като винаги използуваше четивото, за да ни поучи на добро.
– Повикайте и Марийка, — каза тя една вечер, седнала на обикновеното си място с разтворена книга в ръце.
Братчето ми изтича до кухнята и се върна с Марийка.
– Седни да слушаш и ти, Марийке, — каза мама.
Прочетеният тази вечер разказ беше за едни деца, които, след като извършили някаква кражба, били заловени и наказани. Както всякога, и сега, след като затвори книгата, мама се обърна към нас да ни поучи.
– Кажи, Добринчо, — запита тя най-напред братчето ми, — трябва ли да постъпваме и ние като момчетата от разказчето? Ти нали чу: те откраднали плодове от една градина. Трябва ли и ние, като минаваме край някой двор и видим в него хубава ябълка, да влезем и да си накъсаме от нея?
– Не трябва ! — отговори веднага братчето ми.
– Да, не трябва, това е кражба. А защо не трябва?
– Защото ябълките не са наши, а чужди.
– А ти как мислиш, Стефко? — отправи мама въпроса си към мене. — Защо не трябва да крадем?
– Защото ще ни заловят и ще ни накажат!
Дойде ред и на сестричката ни.
– А ти, Любке, какво ще отговориш — защо не трябва да присвояваме чуждо?
Сестричката ми се беше нещо замислила. Тя погледна мама с широките си умни очи и решително произнесе:
– Защото Бог ни е заповядал да не крадем!
Мама се усмихна и погледна последователно всички ни Погледът ѝ се спря най-продължително върху Марийка, която нещо се бе смутила и гледаше надолу.
– Отговорът на Любка е най-правилен, деца мои, — заключи мама. — Бог ни е заповядал да не крадем. Любка знае Божиите заповеди, а и вие, малките, ще ги научите. Сега запомнете тази: не кради! А друг път ще научите и другите. Хайде, сега да си лягате!
Скочихме и се запътихме към леглата си. Само Марийка все още не мръдваше от мястото си, загледана низко пред себе си.
– Марийке, време е вече за сън. Иди да си лягаш и ти! — подкани мама.
Марийка вдигна глава. Очите ѝ бяха насълзени. Тя се приближи бавно до мама, после се хвърли в нозете ѝ разридана.
– Простете ми, аз вече няма да правя така! Простете ми!
Ние, децата, трепнахме изненадани. Не можехме да си обясним причината на случилото се.
– Стани, — продума мама. — Ти призна грешката си и тя ти се прощава. А това, че се заричаш вече да не я повтаряш, е хубаво. Постарай се да удържиш думата си!
По-късно случаят ни се изясни. Майка ни забелязала липсата от къщи на някаква вещ, усъмнила се в Марийка, но за да провери доколко е основателно подозрението ѝ, избрала този разказ и повика и нея да го чуе.
Марийка върна откраднатата вещ и спази думата си. Нещо повече. Тя най-усърдно научи всичките Божии заповеди и често, особено когато някой от нас се опитваше да послъже, напомняше заканително:
– Не забравяй, че Бог е заповядал и да не лъжем!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки