Трикала, Втора Тесалия- св. Икумений

 Античният град получава епископска катедра още в началото на ІV в. Епископите на Трикала са викарийни на митрополита на Лариса.

Св. Икумений
Според едно похвално слово на Антоний митрополит на Лариса през ХІV в. Икумений бил племенник на Св. Ахил и самият той го ръкоположил за епископ на Трикала. Твърди се, че заедно със св. Ахил участвал в Първия вселенски събор в Никея през 325 г. По-късно обаче се налага версията, че Икумений бил епископ на Трикала през Х в. и се подвизавал като отшелник в местността
Катафиди–Змейово, на 8 км от града. Светите мощи на Икумений заедно с тези на св. Ахил били отнесени през 985–986 г. от цар Самуил и поставени в катедралния храм на остров Св. Ахил в малкото Преспанско езеро. Част от мощите великодушно били оставени в катедралната църква в Трикала.

Ранното християнство и Българската Илирийска църква

Източник: Георги Атанасов- "345 РАННОХРИСТИЯНСКИ СВЕТЦИ-МЪЧЕНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ (І–ІV В.)"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки