ЧЕСТНИЯТ КРЪСТ- св. Йоан Златоуст

 Ние сме пред празника на честния Кръст - нека ликува сонмът на ангелите! Тържеството на Кръста наближава - нека се поклони родът на смъртните! Божествената сила на Кръста се възвисява - нека пълчищата на бесовете се обърнат в бягство! О, Божествений Кръст, неизречено съзерцание за ангелите, похвала за смъртните и сила за царете! Аз желая да беседвам с тебе, виновника на много радости и победното оръжие на спасението. Чрез теб са отворени заключените врати на рая; чрез теб се съкрушава силата на смъртта; чрез теб се лишава адът от плячка; чрез теб мъртвите добиват живот; чрез теб разбойникът ликува в рая; чрез теб се съединяват небесните със земните; чрез теб се познава истината; чрез теб е дарено кръщение за възраждане; чрез теб е дадена прошка за грехове; чрез теб е запечатан дарът на Светаго Духа; чрез теб означените църкви се наричат Божии домове; чрез теб ние се удостояваме с кръвта и тялото Христови; чрез теб се сподобяваме да се наричаме синове Божии; чрез теб ставаме наследници на царството Божие; чрез теб празниците ни просвещеват; чрез теб тържествата добиват блясък! Никой език не е в състояние да изрече всичко, с което Христос Бог чрез теб е надарил човешкия род.

Всъщност, какво добро е получено от нас мимо Кръста и кое от благата не е дадено нам чрез Кръста?! Чрез Кръста се научихме на благочестие и чрез него познахме силата на Божествената природа; чрез Кръста разбрахме правдата Божия и постигнахме добродетелта целомъдрие; чрез Кръста ние познахме един другиго; чрез Кръста се съединихме в Христа; чрез Кръста се приобщихме с благодатта на Дух Светий; чрез Кръста познахме силата на любовта; чрез Кръста ние умираме един за друг; чрез Кръста презряхме благата на света; чрез Кръста счетохме световното за нищо и  надявайки се на бъдещи блага, приехме невидимото като видимо. Кръстът ни е извел от пълен мрак и ни е въвел в незалязваща светлина; от смърт ни е извикал за вечен живот; от тление ни е възродил за нетление. Кръстът е спасение за Църквата; Кръстът е утеха за тези, които му се надяват; Кръстът е освобождение за нас от страсти, които са ни заробили; Кръстът е начало на дарените ни блата; Кръстът е помирение на врагрвете с Бога; Кръстът е обръщане на грешниците към Бога; Кръстът ни направи приятели с Бога; Кръстът ни освободи от дявола; Кръстът е избавление от смърт и гибел. Затова, именно, и народът в началото, като слушал за Кръста, роптаел, а след това, чувайки за възкресението, преминал от ропот в радост и гръмогласно отправял слава. Видиш ли какви промени е причинил Кръстът в света за доброто на човешкия род?!

И тъй, има ли нещо по-възвишено от Кръста? Има ли нещо по-полезно от него за нашите души? Нека не се срамуваме от името на Кръста и нека с пълна смелост го почитаме, понеже чрез него сме призвани към спасение и чрез него се насочваме към вечен живот. Да проповядваме Кръста и да изповядваме вярата си в Бога - нека тази истина се разпространи по цялата вселена, та и неверните да повярват в Кръста и да се спасят.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки