АНГЕЛЪТ НА МИРА- св. Йоан Златоуст

 Речено е: "Гледайте да не презрете едного от тия малките, защото казвам ви, техните Ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец Небесен" (Мат. 18:10). Всеки вярващ в Христа има свой ангел-пазител, ангел на мира. Така още от древност всеки славен мъж е имал ангел, както ни говори и Иаков: "Ангелът, който ме избави от всяко зло, да благослови тези деца" ... (Бит. 48:16). И тъй, ако всеки от нас има ангел, нека бодърствуваме и да благодарим, като че ли имаме пред себе си педагози. Също така, обаче, присъствува около всеки един около нас и дявол: затова нека се молим и просим ангела на мира; нека всякъде и за всичко просим мир, с който нищо не може да се сравни в живота; нека просим мир в църквите, мир в молитвите, мир в просбите, мир в споровете, мир между хората, мир по цялата земя! Затова неведнъж, не дваж, не три пъти, а многократно предстоятелят на храма преподава мир с думите: мир вам! Защо? Защото мирът е баща на всички добрини, той е основата на всяка радост, и изворът на всеки успех. Христос затова заповядал на светите Апостоли, тутакси като влязат в кой да е дом, да отправят мир на неговите обитатели, като символ на блага: "А кога влизате в някоя къща, поздравлявайте я, казвайки: мир на тая къща" (Мат.10:12). На учениците Си в Горницата рекъл: "Мир ви оставям; Моя мир ви давам" (Йоан 14:27). Песента на небожителите при рождението на Спасителя, не беше ли химн на мира?

Мирът определя и подготвя пътя към любовта. Предстоятелят на църквата не казва просто: мир на вас, но - мир на всички! Всъщност, какво се постига, ако ние с едни поддържаме мир, а с други водим борба, или сме във война? Каква полза от това? Едно тяло никога не може да се радва на пълно здраве, ако едни от органите му са спокойни, а други са в криза - здравето е възможно само при нормален порядък, хармония и мир между всички съставни части на тялото: ако не всичко е спокойно, ако не всичко е в ролята си - следва рушение и смърт. Така е и с душата - ако тя не е спокойна, ако мислите и не са в порядък: мир в нея и за нея няма! Мирът е такова велико добро, че с право неговите творители и приложители се наричат Синове Божии. Синът Божий слезе на земята и се въплъти, за да въдвори мир между това, което е на земята и това, което е на небесата. От тук: ако миротворците са синове Божии, то рушителите на мира следва да се считат за синове на дявола.

Нека за всичко в живота си постъпваме съгласно волята Божия, за да преживеем дните си в мир и за слава Божия, за да се удостоим с благата, които са обещани за онези, които обичат Бога и Му се покоряват. Вън от Неговата воля и без мир - всичко в живота е: зло, пепел, мрак, тление, смрад, смърт!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки