Св. Стратон, св. Валериус, св. Макробий и св. епископ Гордиан

 Според Йероним тази група трябва да се чества на 15 септември и също се свързва с гоненията при император Лициний. Очевидно е, че имената на Макробий и Гордиан се повтарят, чийто празник според „Синаксар на Константинополската патриаршия“ е на 13/26 септември. Разликата е, че тук Гордиан е представен като епископ. Тези отлики се дължат на компилиране от различни източници. Впрочем в други извори липсват данни за томиски епископ на име Гордиан. Специално за Стратон се обсъжда дали името му няма връзка с местността Стратонис пиргус до Констанца в района на местността Тузла. По-долу ще коментираме сходен случай със св. Кирил от Аксиополис, на чието име е кръстена крепост на границата между Скития и Втора Мизия. Забележително е, че Гордиан се чества и в Новиодунум (Исакча) на 17 септември. Може би става дума за различни празници на един мъченик, свързани с разпращане на мощите му при строителство на нови църкви през ІV–VІ в.


Източник: Георги Атанасов- "345 РАННОХРИСТИЯНСКИ СВЕТЦИ-МЪЧЕНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ (І–ІV В.)"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки