Св. Макробий, св. Гордиан, св. Илия, св. Зотик, св. Лукиан и св. Валериан

Тази група мъченици от Томи е регистрирана в „Синаксар на
Константинополската патриаршия“ на 13/26 септември, като е записано, че са загинали при управлението на император Лициний (319–325). Сведенията са твърде откъслечни. Посочено е, че са младежи от Мала Азия – Макробий е от Кападокия, а Гордиан от Пафлагония. Заради християнската им пропаганда, Лициний ги праща на заточение в Скития след съвет с приближените си. Те пристигат в Томи, където се свързват с местните християни Зотик, Лукиан и Илия, и продължават да проповядват. Научил за това, Лициний заповядва да ги осъдят. Лукиан и Зотик са посечени с меч, а Макробий, Гордиан и Илия са измъчвани. Накрая Илия е обезглавен, а Макробий и Гордиан изгорени. Техният сподвижник Валериан оплаква гробовете им и по-късно също приема мъченически венец. Житието създава впечатление, че са екзекутирани на различни дати, но „Синаксар на Константинополската патриаршия“ обединява празника им на 13/26 септември.


Източник: Георги Атанасов- "345 РАННОХРИСТИЯНСКИ СВЕТЦИ-МЪЧЕНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ (І–ІV В.)"
 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки