Неизвестни мъченици от Томи

Св. Хрeстус, Папус, Руфус и Патрициус
Няма достатъчно сведения за тази група мъченици, за които се предполага, че са екзекутирани по времето на император Диоклециан.

Св. Марциалис, св. Викторус, св. Мури
Тези трима мъченици се свързват с Томи на 27 май, но са записани заедно с Илия, Лукиан и Зотик, които се честват отделно на 13 септември.

Св. Марциан и други мъченици
Според „Сирийски календар“ техният празник се чества на 5 юни. В мартиролога на Йероним Марциан е отбелязан заедно със св. Никандър и св. Аполоний и се свързват с Тмиус в Египет. Някои изследователи с известно основание смятат, че при компилации преписвачите са смесили Томи c Тмиус. Не е изключено честването на Марциан в Томи да е резултат от пренасяне на мощите на св. Марциан, войник от Дуросторум, който е екзекутиран заедно със св. Никандър на 27 юни.

Св. Кириак и св. Паул
Те били младежи на 18 години, убити с камъни заради вярата си на 18 юни. В други източници тези мъченици се свързват със Северна Африка. Според изследователите може би действително става въпрос за светци от Северна Африка, чийто култ заедно с мощи е пренесен от африкански християни, емигрирали в Томи.

Cв. Паула, св. Фелисиана, св. Феликс, св. Емилиус, св. Криспинус и св. Мартириус  и св. Паул, но този път  заедно със св. Паула, св. Фелисиана, св. Феликс, св. Емилиус, св. Криспинус и  св. Мартириус или Мартирия в други църковни календари. Вероятно отново става дума за сборна група, в която освен от Томи са включени мъченици от други градове, но чествани заедно в столицата на Скития.

Св. Стратор (или Стратон), св. Мерона (Мерена или Марина), св. Родопиа (Родофия) и св. Содофа (Содефа)
За тази група, очевидно отново сборна, не се знае почти нищо допълнително, освен че се честват на 5 юли и се свързват с Томи.
Св. Зено (Зенон), Миниа (Минна), Виталис, Руфинус, Евангелиус, Урси (Уриу или Урсус), Агнес, Секунда и Кирил епископ .
Подобно на предната група и тук вероятно става въпрос за компилация. Много от включените в този списък са свързани с други градове, но в Томи се почитат заедно на 9 юли. По-голяма яснота има относно св. Зенон, който според Йероним се чества заедно със св. Кирил в Томи на 9 юли и в тяхна чест е издигната църква. Спори се кой е този епископ Кирил и действително ли е от Томи. Ако следваме Йероним, трябва да отговорим положително, защото според него той е изгорен в столицата на Скития заедно със св. Зенон.
 

Св. Марциан, св. Домнус, св. Диомед, св. Йоан, св. Сисиниус, св. Аурелиан, св. Емилиан и още 38 (или други 47 мъченици)
Според „Сирийски църковен календар“ в Томи св. Марциан е отбелязан освен на 5 юли и на 10 юли, но е добавена точната дата на другите 47 светци, чествани на този ден. На същата дата (10 юли) Йероним отново пише за св. Марциан, но допълва още мъчениците Домнус, Диомед, Йоан, Сисиниус, Аурелиан, Емилиан и още 38 светци81. Повечето са известни от други градове – Никополис в Армения, близкия Дуросторум, от Египет, което предполага отново компилация, вероятно свързана с пренасяне на мощи.

 Св. Марцелина, св. Манир (Мана), Йоан и Петър
Според Йероним Марцелина и съпругът ѝ Манир
, който бил трибун, заедно с децата си Петър и Йоан загиват с мъченическа смърт в Томи на 27 август. Според „Acta sanctorum“ тези светци са от Оксиринх, Горен Египет, и страдат заедно с други мъченици при императорите Диоклециан и Максимин. 

Източник: Георги Атанасов- "345 РАННОХРИСТИЯНСКИ СВЕТЦИ-МЪЧЕНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ (І–ІV В.)"

 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки