НA ВEНЧAНИE

Чете се от свещеника след венчанието 
 
Благочестива и православна двоице, вие встъпихте в свето съпружество, което е учредено и благословено от Бога. Ето, Бог благоволи да ви съедини. Почитайте съпружеството си според задълженията си и имайте любов и съгласие помежду си. Живейте като една душа в две тела. Обичайте Неговия свят закон, защото Бог е любов и който живее в любов, живее в Бога и Бог живее в него. А където няма любов, там има всякакви безредици и злини. Затова трябва да имате любов и вярност помежду си, да пазите венците си чисти и леглото си свято, да не го посрамите с нечистотата или с безчестно блудство. Имайте страх от Бога, за да не станете изменници на тържественото си обещание, което си дадохте днес в светата църква пред лицето на Бога, защото блудниците и прелюбодейците Бог ще ги съди (ср. Евр. 13:4). По отношение на управлението на дома и на другите потребни неща бъдете трудолюбиви и работни, защото апостол Павел казва: Който не иска да се труди, не бива и да яде (2 Сол. 3:10). Обсъждайте помежду си с уважение и смирение всички домашни дела. Помагайте си един на друг и търпеливо се справяйте с всички житейски трудности и грижи. И когато Бог ви подари да отгледате деца, да ги научите от малки на страх Божий и да почитат Неговия свят закон. Учете ги да уважават всеки човек и да обичат обучението, чрез четене на книги, работата и труда, пазете ги от мързел, от лъжа и празни шеговити закачки, пазете ги от лошо приятелство, защото лошите примери развалят добрите нрави (1 Кор. 15:33). И ти, честни съпруже (името), обичай жена си, като самия себе си и не забравяй да проявяваш снизходителност към женската слабост. Така и ти, честна съпруго (името), уважавай мъжа си, защото той е твоя глава, и винаги помни заръката на апостол Павел, който казва: „Жената да не гледа само да си плете косата и да се кичи със злато и скъпи дрехи, но да гледа да си стои в къщи и да има кротък и мълчалив дух, което е скъпоценно пред Бога“. Ето така трябва да живеете почтено, свято и богоугодно, да пазите съпружеството си чисто и да имате страх Божий, с което ще привлечете над вас Божието благословение, дългоденствие и изобилие във всичките ви дела и за цялото ви имущество. Във всичките си трудове ще имате помощ от Бога и ще видите около трапезата си синове и внуци, та да се радвате и веселите. И аз от сърце ви желая Божието благословение да бъде върху вас сега и винаги и във вечните векове, амин.
 Из "Неделник"- Софроний, епископ Врачански

 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки