ВЪЗКРЕСЕНИЕ И СЪД- св. Йоан Златоуст

Нека не мислим, като че ли делата ни се ограничават само в пределите на земния живот - нека почнем да вярваме, че непременно ще има съд и награда за всичко, което ние тук вършим! Това е така ясно и очевидно за всички, че и иудеи, и езичници, и еретици, и всички въобще люде са съгласни с това: Макар и всички да не мислят, както трябва, за възкресението, касателно, обаче за съда, за наказанието, за горното съдилище, всички са съгласни с това, че там има отплата за тукашните дела. Ако това не би било така, то защо Бог е прострял такова величествено небе, постлал земята, разширил морето, разлял въздуха, показал такава промислителност - ако не би желал да има грижа за нас докрай?! Не виждаш ли, колко много от живущите добродетелно са претърпели многочислени бедствия и са напуснали света, без да получат нещо добро, а други, които са живяли твърде нечестиво, които са похитили чуждо имане, които са грабили и притеснявали вдовици и сираци, които са се наслаждавали на богатство, разкош и много блага - отишли са си отук, без да претърпят и най-малко зло?! И тъй: кога първите ще получат награда за добродетел, а последните ще понесат наказание за нечестие, ако нашите дела се приключват заедно с тукашния живот?! Ако Бог съществува - както и действително съществува - всеки ще каже, че той е правосъден: ако пък е правосъден, следва да се съгласим, че и на едните, и на другите ще им отдаде по достойнство. Ако Бог ще въздаде по справедливост и на едните, и на другите, а никой от тях тук нищо не е получил, ясно е, че ще настъпи време, когато и добродетелният, и нечестивият, ще получат нужното - награда или съд. 

За какво Бог е поставил в душата ни този непрекъснато бодър и незаспиващ съдия - съвестта? Не може да се намери между людете съдия - толкова бодър и бдителен, както нашата съвест. Външните съдии и с пари се подкупват  и с измама се смекчават и от страх са снизходителни, и много други причини още има, които израждат правдата на съда им – съдилището, обаче на съвестта на нищо подобно не се подчинява: пари ли ще почнеш да даваш, ще измамиш ли, ще заплашваш ли, друго ли нещо ще вършиш - тя ще произнесе своята справедлива присъда над греховната мисъл и извършеният грях сам ще осъди себе си, макар и никой друг да не го е обвинил. И това прави съвестта неведнъж, не дваж, а многократно и през целия живот - и макар да е изтекло много време, тя никога не забравя стореното, но силно ни изобличава и при извършването на греха и до извършването му, и след извършването му! При самото извършване на греха, ние сме упоени от удоволствие и не сме така чувствителни, но когато престъплението е направено и свършено, тогава именно, а особено след изчезване на удоволствието, настъпва чувството на разкаяние. Поради това убеждавам ви да отбягвате беззаконната похот в самото ѝ начало, ако ли пък я възприемете, подавете семената и в себе си; ако пък по небрежност допуснем и това - преминалият в дела грях нека умъртвим с изповед, със сълзи, със самоосъждане.

 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки