ВEЛИКA СРЯДA, ЗA ЖEНATA ГРEШНИЦA

Из "Неделник"- Софроний, епископ Врачански
Жена грешница излива миро върху Христовата глава (вж. Мат. 26:7, Марк. 14:3) 
Благослови, отче! 
Благочестиви християни! Днес виждаме неизказаното Божие милосърдие към тази много грешна жена, която отишла при Иисус Христос с голяма вяра и сърдечно покаяние, където изляла миро върху Христовата глава и плакала безутешно за опрощаване на безкрайните си грехове, които не могат лесно да се разкажат и опишат. Защото се била отдала на мръсно блудство, била си изгубила срама, продавала честта си за пари и се била отдала на всеобщ разврат. Къщата и́ била нечестиво училище, в което били изучавани всички беззакония и където били съсипани много тела и погубени много човешки души. Тя била покрила с безчестие рода си, родителите си и целия град Наин, била проклятие и смрадна пара за целия град. Затова и тя, като мислела за тежките си грехове, плачела неутешимо и казвала: „Ах, окаяна аз грешница! За такова безчестие ли ме роди и ме отгледа майка ми, да стана за присмех и укор, да потъпча честта си, да изгубя срама си, да нараня сърцето на родителите си и да не мога да гледам света? Ох, грешна аз! Къде да намеря непрогледен мрак да се скрия, след като направих тялото си дом на всички мръсотии и погубих душата си?“. Като оплакала така греховете си, тя паднала в Христовите нозе и казала с плач: „Господи, как да погледна светлото Ти лице с грешните си очи, и как да целуна пречистите Ти нозе с нечистите си уста? Но понеже си милостив и си дошъл да спасиш грешниците и блудниците, моля Те, спаси и мен и възкреси грешната ми душа, като Лазар от гроба, погледни сълзите ми и чуй въздишките ми. Господи, моите грехове са много, но и Твоята милост е безкрайна. Помилвай ме и ми прости!“ Тогава Христос, като видял нейното покаяние, вяра и сълзи, и простил и рекъл: „Иди си с мир“. Виждате ли колко гнусно е блудството и как заслепява човека да не вижда нито Бога, нито хората, а да тича като сляп към ямата на погибелта? Бог много се гневи на такива хора и държи остър меч срещу тях, ангелите отвръщат лицата си от тях, за да не гледат гнусните им дела, а дяволите се радват. Нали заради такъв грях погинаха Содом, Гомор, Троя и Сихем? Нали заради този грях и самият блудник се съсипва, изгубва здравето си, хубостта си, зрението си, приятния си глас, якостта си, силата си и става, като повяхнал цвят? Но няма друг начин човек да се очисти от тази мръсотия, освен да бяга от този грях и да се измие с покаяние, изповед и сълзи. О, наша многогрешна душо! Събуди се от греха, събуди се, коленичи с покаяние, като днешната блудница, пролей сълзи пред Бога, като нея и тогава Бог ще ти прости, като види истинското ти покаяние.  
О, свещеници, Божи слуги, които сте приели от Бога власт да развързвате човешките грехове, вижте как Иисус Христос приема с кротост грешниците и им прощава. И вие приемайте така и прощавайте на онези грешници, които се изповядват чистосърдечно и плачат за греховете си. Поправяйте ги с кротост и ги упътвайте към покаяние, за да не изпаднат в отчаяние. А вие, братя християни, ако като слаби хора паднете в някой грях, бързо го изповядайте, отречете се от него с покаяние, и каквото правило ви даде духовникът - пост, милостиня, поклони и така нататък, спазвайте добре заповедта му. Не отлагайте покаянието си за старини и изповедта си, за смъртния час, когато устата ще се заключи, но да се каем и изповядваме рано, като днешната блудница, която получи пълно опрощение, защото изповядала всичко, каквото била съгрешила. А ние сто пъти лъжем духовника и не казваме всичките си грехове. А ако ги изповядаме чистосърдечно всичките, имаме голяма радост в сърцето си и получаваме прошка от Бога. Нему слава във вечните векове, амин.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки