ВEЛИКИ ЧETВЪРTЪК, ЗA TAЙНATA ВEЧEРЯ

Из "Неделник"- Софроний, епископ Врачански
Вземете, яжте: това е Моето тяло, което се преломява за вас за опрощаване на грехове. 
Благослови, отче! 
На днешния ден Иисус Христос учредил тайнството свето Причастие, когато ял на тайната вечеря за последен път с апостолите, и като ги причастил, всички получили чудотворна сила, само Иуда не получил, защото в него влязъл дяволът, който го накарал да предаде Христа и да се обеси. Оттук ясно се вижда с каква чистота трябва да се причастяваме с Тялото и Кръвта Христови. Христа ни вика и казва: Вземете, яжте: това е Моето тяло, и казва: Пийте от чашата всички, защото това е Моята кръв, която се пролива за опрощаване на вашите грехове (ср. Мат. 26:26-28, Марк. 14:22-24, Лук. 22:19, 20, 1 Кор. 11:24, 25). Христос ни кани да приемем Тялото Му, но с чисто сърце, а не като Иуда с лукавство. Затова този, който е лукав, грабител, хулител, ненавистник (изпитващ омраза), сребролюбец, пияница, завистлив, плътоугодник, да не приема свето Причастие, докато не се поправи и очисти, защото то му е за осъждане, както при Иуда на тайната вечеря, когато дяволът влезе в него, след като той се причасти недостойно. Защото както болният стомах се уврежда от храната, така и грешният човек се уврежда от светото Причастие. Но ако искаме да станем достойни за свето Причастие, трябва да се откажем от завистта, злопаметността, хулите и всички злини. Защото, щом като Сам Христос се мъчи и умря за човека, то как можем ние да мразим човека и да го гоним? И щом като любовта е коренът на всички добродетели, то как можем да бъдем добри, като изпитваме завист и злопаметност? Но някой може да каже: „Той ме обижда, гони ме, вреди ми, излага живота ми на опасност и ми причинява страдания. Как да не го мразя?“. Добре, но я помисли за Иисус Христос. Не само Го хулеха и гонеха, но и Го разпнаха на кръст, а Той не се отрече от нас, но търпя до смърт. А ние как да не търпим враговете си и как да не им прощаваме, когато, ако ги гоним и мразим, на тях причиняваме тук малко зло, а за нас си приготвяме непростимо мъчение, защото Бог не мрази нищо друго така, както злопаметния и завистливия. Както Сам Бог казва: „Когато принесеш дар в църква, като стигнеш до вратата на църквата, ако си спомниш, че имаш нещо с някого, остави дара си отвън и първо иди се помири с онзи човек и едва тогава принеси дара си на Бога и ще имаш полза, тогава се причасти и ще получиш душевна полза“ (ср. Мат. 5:23, 24). Иисус Христос дойде да помири хората с Бога, за това и ние трябва да имаме мир, любов и съгласие с хората, защото най-голямата добродетел е любовта. И както се причастяваме от едно Христово тяло, така всички трябва да сме като едно тяло, да не сме злопаметни, а да се причастяваме с кротост и смирение и да не пречим на другите хора, а да ги приканваме с добрите си дела, та всички да получим онези вечни блага и радости, с помощта на нашия Господ Иисус Христос. Нему слава във вечните векове, амин.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки