ВЪЗДЪРЖАНИЕТО- св. Ефрим Сирин

Истинно блажен и трикратно блажен е онзи човек, който спазва въздържание, защото въздържанието е велика добродетел. Послушайте, обаче, докъде се простира въздържанието, в какво трябва да се цени и в какво трябва да се прилага. Така, има въздържание за езика - да не се говори много и напразно; да владееш езика си и да не злословиш; да не обиждаш с дума и да не се кълнеш; да не клеветиш и празнословиш; да не критикуваш ближния и да не издаваш тайни; да не се занимаваш с това, което не е твоя работа! Има въздържание и за ушите - да владееш слуха си, да отбягваш празната мълва, да не слушаш гнили думи, да пазиш ушите си от срамни песни. Има въздържание и за очите - владей зрението си, да не скита погледът ти, внимателно гледай на всичко приятно, отвращавай се от всичко неприлично, не спирай око на женски образ, не бивай пленяван от телесна голота, не бивай привличан от плътска красота. Има въздържание от раздразнителност - владей гнева си, не се разпалвай бързо, пази спокойствие. Има въздържание от слава - владей духа си, не желай известност, не се превъзнасяй, не мечтай за похвала, недей надменничи, не търси слава. Има въздържание в помисъл - не клони към размисли измамни, отбягвай мисли възбудителни, не се наслаждавай от такива неща, сразявай ги със страх Божий. Има lъздържание в храна - владей себе си и не предирвай в храна; не се лакоми за обилни и скъпи гозби; не яж безразборно, а само в определено време; не възбуждай алчност от апетит към различни храни; не се предавай на духа на чревоугодието.
Има въздържание в пиене - владей себе си и бягай от гуляй; не се наслаждавай от приятния вкус на виното; не пий вино без нужда, не издирвай различни напитки; не се увличай от удоволствието да пиеш изкусно приготвени смесици; не употребявай без мярка не само вино, но ако е възможно дори и вода. Има въздържание и в пожеланията - владей чувствата си; бягай от порочното сластолюбие; не гледай снизходително на чувствени възбуди; не клони към сладострастни помисли, не се увличай от това, което поражда ненавист; никога не изпълнявай волята на плътта; обуздавай всички страсти чрез страх Божий. Истински въздържател е онзи, който силно желае безсмъртните блага във вечността - към тях той се насочва разумно, като се отвращава от плътски пожелания, като се гнуси от прлътоугодничеството, като не се наслаждава от приятности за обонянието, като не се улавя чрез думи в измама, като не оставя наедно с жени, особено пък нескромни, като не разточава разговора си с жени. Който е истински мъжествен и въздържан и предпазва себе си за онова безсмъртно успокоение - той се въздържа във всякакъв помисъл, и всяко пожелание преодолява чрез страх Божий и чрез съзерцание на по-доброто в бъдещия век. Всичко противно на реченото досега носи името невъздържание - то е сбор от всичко неприлично и грях. Блажени са онези, които с дръзновение ще се представят на Съдията в страшния ден - блажени са, защото из ръцете на Господа ще приемат светата награда.
 Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов
 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки