ПОСТЪТ- Св. Ефрем Сирин

Възлюби нищетата Христова, за да се обогатиш чрез нея духовно. Възлюби прекрасния пост, защото е дело досточестно и богоугодно. Постът - това е колесница, която вози към небето. Постът ражда пророците и умъдрява законодателите. Постът - това е добра предпаза за душата и надежден съжител на тялото. Постът - това е оръжие за доблестните и училище за подвижниците. Постът отстранява изкушенията и поощрява за подвиг в благочестието - той е съжител на трезвеността и виновник на целомъдрието. Постът е доблест в бранта. Постът е угасвал сила огнена; постът е затварял устата на лъвове; постът възвежда молитвата на небето. Постът е майка на здравето; наставник на младостта; украса на старостта и добър спътник на пътешествениците! Тези, които постят, имат тяло честно и душа скъпоценна: постът е успокоил Лазаря в недрата на Авраама - затова нека и ние го възлюбим, за да ни приеме Авраамовото лоно! Нека избягваме разкоша и не бъдем роби на пиянството - тези извори на блудството. Пиянството не приема Господа: пиянството отстранява от нас Светия Дух! Постът - това е благоустройство за града, благочестие за пазаря, мир за домовете. Постът е попечител и предпазител на девството. Постът е път към покаянието и виновник на сълзите - той не обича света, нито пък това, което е в него! Нека не изпадаме в униние, когато постим, защото във всяка църква ангелите записват имената на тези, които постят.
Постът е чужд на злопаметството - онези, които пазят в паметта си огорченията и направеното им зло, макар и на глед да постят и да се молят, приличат на човеци, които черпят вода и я наливат в продънена бъчва! Бог не приема молитвите на човека, който помни злото на брата си. Нека бъде слава и сила Господу, сега и во веки.
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки