ДВАТА ПЪТЯ- св. Василий Велики

Животът се нарича път, понеже всеки от родените има свое начало и бърза към своя край. Всеки един от людете е устремен към някакво поприще и всеки от нас бърза към определена цел, затова всички сме на път, всички сме пътници в този живот. Два са пътищата на живота, един на друг противоположни -път широк и пространен, и път тесен и скръбен. Двама са също и пътеводителите - всеки от тях се старае да привлече пътниците към себе си. Пътеводителят на гладкия и наклонен път е измамлив - това е лукавият дявол, който чрез удоволствие увлича тези, които го следват и ги води към гибел. Пътеводителят на неравния и стръмен път е добрият Ангел - той води тези, които го следват чрез подвига на добродетелите към блажен край. Докато всеки един от нас е юноша, и се увлича от това, което наслаждава в настоящия живот, дотогава той ни най-малко не се загрижва за бъдещето. Когато, обаче, юношата стане вече мъж, когато понятията за нещата вече са зрели, тогава той вижда, че животът пред него се дели и води ту към добродетел, ту към порок; и често, взирайки се духовно към нещата, той различава кое принадлежи на добродетелта и кое на порока; като последица на това, всеки човек тръгва в един от двата пътя на живота. Животът на грешниците разкрива и представлява всички наслади на настоящия век. Животът пък на праведниците открива само благата на бъдещия век. Пътят на спасението колкото бъдещи блага обещава, толкова трудности на настоящето разкрива. Невъздържаният и порочен живот предлага не това, което ще настъпи в бъдещето, а това, което е наслада в настоящето. Поради това всяка душа идва до смайване и не може да устои сред размислите за живота -когато се размисли за вечното, тя избира добродетелта; когато пък обърне поглед върху настоящия живот тя предпочита удоволствието! Тук тя вижда прохлада за плътта, а там -поробване; тук пиянство, а там пост; тук необуздан смях, а там обилни сълзи; тук танци, а там молитви; тук музика, а там Въздишки; тук блуд, а там - девство! Доколкото истинското благо е удобопостижимо за разума само чрез вярата, а сладостта на греха в нас е непосредствено достъпна и се причинява от всяко чувство, то блажен е всеки, който не е увлечен от примамките на гибелното удоволствие, но с търпение очаква надеждата на спасението, и при избор на един от двата пътя на живота, той не встъпва в пътя, който води към зло! Да дарува Господ и на нас награда за изреченото и на вас плод от това, което чухте, според благодатта на Иисуса Христа, Комуто слава и сила във вековете - амин.
 Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки