ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ ДЕН


Размисли на християнина, посветени на АНГЕЛА ПАЗИТЕЛ 
за всеки ден през месеца

Ти си виждал пред царските дворци стражи, които денонощно бодърстват и пазят господарите си. На човека също така му е даден страж, който не склопя очи. Човекът е чертог, палат на Царя на царете - в неговото чисто сърце обитава Господ. Именно затова е било необходимо, един от небесните духове, от войнството на Всевишния, да бъде сложен да охранява този чертог. Просветеният от вярата християнин вижда колко е велик човекът, за когото е предназначен венец на славата в Царството небесно! Защо ти забравяш, че Ангел придружава и със своя покров охранява човека? Като помниш това, ти ще почувстваш изключително голямо уважение към най-малкия от твоите братя. Знаеш ли ти, че този бедняк, когото презираш, този слуга, когото ти унижаваш със своята високомерна гордост, този човек, чиито недостатъци не можеш да понасяш - всичките тези хора се намират под закрилата на Ангел, който ги обича и подкрепя? Знаеш ли ти, който говориш, често без да обмисляш думите си, ти, чиито примери и слова са заразителни като смъртоносното дихание на гнояща рана, знаеш ли ти, че този юноша, когото съблазняваш и увличаш по пътя на нечестието, е под закрилата на Ангел, който на небето предстои пред Божието лице? От теб ще се поиска отговор за това, защото ти, угаждайки на сатаната, отнемаш от Ангела Божия душа. Той е пазил тази душа в невинност и я напътствал към свят живот, а заради теб тази душа губи съкровището на благодатта и се излага на смърт. Който съблазнява своя брат, той е крадец и разбойник. Негов обвинител ще бъде Божият Ангел.
Обичай ближните си и, като следваш жизнения си път с постоянство и бодрост, помагай им в това странстване. Защо децата на небесния Отец се впускат във вражди и раздори? Те трябва да следват примера на своите Ангели, които са свързани помежду си със връзките на любовта, и да бъдат, така да се каже, задружно семейство в Божия дом. Нима техните сърца не изпитват потребността да се обичат един другиго? Дали има някакво наслаждение по-приятно от това, което ни доставя любовта към ближния? Когато ти великодушно понасяш обидите на другите, нима съвестта ти не те награждава със вътрешното наслаждение на спокойното сърце? Когато навестяваш бедняка, повален от болест, нима не чувстваш върху себе си ръката на Ангела-пазител, който те благославя? Когато утешаваш безимотния, като делиш залъка си с него, неговият Ангел-пазител предава на твоята душа благодатта на Господа и услажда сърцето ти с Божествена радост. Когато ти напътстваш юношата и го учиш на душеспасителните истини, неговият Ангел вписва всичките ти думи в книгата на живота. Ако твоят приятелски съвет е обърнал някого от братята от нечестивия път към пътя на спасението, то неговият Ангел се радва на обръщането на този грешник и се възкачва на небето и известява това радостно събитие на всички избраници, а на теб ти донася тяхното благословение. Ако ти заедно с някой благочестив приятел приятно беседваш за Бога, за Иисуса Христа, за Божията Майка и ако вие двамата се насърчавате един другиго към добро и възпламенявате в сърцата си Божествена любов, то вашите Ангели се вслушват във вашата беседа, внушават ви святи мисли, които вие си разменяте, и умоляват небесната Благост да изпрати върху вас благодат.
Щастлив е онзи човек, който възпитава юношите в дух на благочестие! Щастлив е онзи служител на Божественото слово, който с поученията си назидава своите събратя! Праведници! Съединете се в един лик с вашите Ангели, не се отделяйте от тях по време на вашето пътешествие към вечността. Вие сте като прелетните птици - като плахи лястовички вие летите към неизвестни брегове. Тези птички, когато дойде време да отлитат към по-топлите страни, се събират заедно и заедно поемат по пътя. Ако се разделят една по една, те биха загубили сили, а когато са всички заедно и си показват една на друга пътя и се ободряват помежду си, те благополучно стигат до онова място, където Господ им е приготвил храна. Човекът, който се е съединил с близките си посредством връзките на истинската любов, става непобедим. Ангелите-пазители на неговите приятели стават негови покровители. Да обичаш ближните, да взимаш участие в техните човеколюбиви действия, които имат за основа християнската любов, това означава да печелиш все повече и повече приятели, както тука на земята - между хората, така и там, на небето, между Ангелите. Затова възнасяй непрестанна молитва към Господа, Който те обсипва с благодеяния, и Го призовавай:
Бъди благословен, върховни Царю на Ангелите и на човеците, бъди прославян и превъзнасян во веки веков! На Тебе е благоугодно да обитаваш в нашите сърца. По неизречената Си любов Ти ни съединяваш с ликовете на Ангелите, ние живеем пред Твоите очи и в Тебе сред небесните духове. Ти ми внушаваш такова уважение към мен самия и към всички мои братя! Вложи в устата ми свети слова, за да мога да ги възнасям към Теб и да веселя Ангелите. Изпрати ми премъдрост, за да освети тя моя живот и да го направи достоен за единение с Ангелите. Вдъхни в сърцето ми пламенна любов, която би ме подтиквала да върша добро спрямо моите близки. Желанието на моята душа е да Те благославям - Тебе, небесния Отец - и да Ти се покланям на Теб и на Иисуса Христа и Светия Дух пред Ангелския лик сега и всякога и во веки веков.
Превод от руски: Лалка Тодорова, изд. "ВИТЕЗДА"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки