ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ДЕН


Размисли на християнина, посветени на АНГЕЛА ПАЗИТЕЛ 
за всеки ден през месеца

Твоят Ангел-пазител те съпровожда, когато ти се приближаваш към трапезата на Тайната Господня Вечеря, той те наблюдава с любов, защото вижда, че Господ и теб те приема като причастник в числото на Своите избраници. Ти ставаш храм на Бога, Господ обитава в теб и ти обитаваш в Него. Свети Йоан Златоуст казва: "Ние сме едно тяло с Христа, защото Апостол Павел казва: "Ние сме членове от Неговото тяло, от Неговата плът и от Неговите кости". От тези думи ние, посветените в тайнството, трябва да се убедим, че не само че ставаме едно тяло с Христа заради Неговата любов към нас, но че и действително се вграждаме и въплъщаваме в Неговата плът. Това чудо става чрез вкусването на тази трапеза, която Той по своята безгранична любов към нас ни е предложил. По този начин Той прониква в целия ни състав, внедрява се в нас, та да станем с Него единно същество, подобно на това, както главата се съединява с тялото - толкова голяма е Неговата изключителна любов към нас! Не бива да забравяме, че се храним с кръвта на Иисуса Христа, Който седи на престола по-високо от небесата и е обкръжен от ликовете Ангели, които Му се покланят. "О, тайнство на непостижимата любов, - възкликва блажени Августин, - о, знамение на съединението с Христа! О, свещен съюз на Божията любов! Ето изворът на живота за този, който иска да живее. Нека дойде, нека се съедини с Христа!" Не ме учудват благочестивите християни, които с такова горещо желание се стремят да се приближат и да вкусят тялото и кръвта Христови, но се учудвам на хората от този век, които въобще не желаят да отвърнат поглед от суетата на света и да се обърнат към Христовата трапеза. Напразно ги зове гласът на Господа и гласът на Църквата.
Ангел Гавриил е слязъл от небесата, за да извести на Дева Мария, че Словото е благоволило да избере Нейното пречисто тяло за Жилище. А на теб твоят Ангел ти известява за пришествието на Господа в твоето сърце. И ти имаш нужда от светостта на Дева Мария, за да приемеш достойно великия небесен Цар. Твоят Ангел знае твоите нужди: той знае от какви благодатни действия се нуждаеш, за да станеш приятен Богу. Моли го, да те направи готов за приемането на даровете на Божието милосърдие. Ръководен от неговите напътствия, ти ще разгледаш своята съвест и ще почувстваш истинско разкаяние за греховете си. Когато отидеш да принесеш покаянието си пред служителя на Църквата, твоят Ангел ще е с теб - той ще се зарадва, като види, че чистосърдечната изповед е очистила душата ти от греховете. Молитвата на свещеника ще низведе върху ти благодатното действие на животворящата кръв на Иисуса Христа и от съдилището на милосърдието ти ще се върнеш обновен и сияещ, като твоя Ангел-пазител, със святост. Твоят Ангел сам ще те представи на Христа и, вселявайки се в теб, ще Му се покланя. Благоуханието на неговата молитва и славословните му песни непрестанно ще се възнасят пред Иисуса, Който обитава в храма на твоята душа. Каква сладостна минута! С каква готовност ти ще се присъединиш към твоя приятел, за да благославяш заедно с него в молитва премилосърдния Бог! Ще изпиташ такова силно желание винаги да угождаваш на своя Ангел, винаги свято да го пазиш в сърцето си! И още една причина има, поради която се налага да прибягваш към своя Ангел: твоето най-скъпоценно съкровище се пази в най-нетрайния и крехък съд. Ти трябва да се повериш на неуморната охрана на твоя Ангел и заедно с него да се молиш. А когато ти от своя страна не можеш да се молиш, например, когато спиш, тогава твоят Ангел ще се моли вместо теб. Както запаленият в храма светилник непрекъснато гори пред жертвеника, така молитвата, принасяна заедно с твоя Ангел, няма да престане да гори в храма на твоето сърце. Иисус ще устрои в него своя обител, свое жилище. Неговата благодат все повече и повече ще се умножава в теб, и чрез действието на тази благодат, като се издигаш постепенно, ти ще се възкачиш на небето, където ще се сподобиш да бъдеш участник на вечната Вечеря.
Но аз мога да достигна това блаженство само, ако ти ме водиш, Ангеле-пазителю мой. Яви ми твоето милосърдие, укрепи немощните сили на моята душа, която жадува да се притече към Извора на благодатта. Ако аз не се приближа към Иисуса Христа, то ще се отдалеча от живота, а ако недостоен се приближа към Него, ще си навлека върху си Неговия гняв. Какво да правя?
Искам с всичките си недостатъци и нужди да се оставя в твоите ръце. Ти ще изпросиш за мен благодат и тя ще очисти моята душа от греховете ѝ. Ти ще ми вдъхнеш любов към добродетелта и тя ще ме направи благоприятен на Бога! О, колко бих желал в твое присъствие да лея пред Господа сълзи от любов, като Магдалина да оросявам със сълзи нозете Му! Каква сладост бих изпитвал винаги да бъда в единение с Него и да възнасям молитвите си непосредствено към Него! Води ме към това велико блаженство и ми дарувай заедно с теб да въздавам слава, чест, поклонение и благодарение на Господа Иисуса Христа сега и всякога и във вечни времена.
Превод от руски: Лалка Тодорова, изд. "ВИТЕЗДА"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки