Добрият чичо Змей, пазителят на националната памет и вяра

Дълго се чудех защо точно такъв псевдоним е избрал Змей Горянин... Прочетох обаче, че Змеят е един от ключовите персонажи в нашия фолклор и се е смятал за посредник между небето и земята, както и за покровител на селища и родове, за владетел на природните стихии. Змеят в българския фолклор е бил добър персонаж, докато змеицата и ламята (халата) са лоши персонажи, с които се бори змея. В народните представи ламята и змейовете са в непрекъсната борба, като врагове. Змеят пази реколтата, а ламята я унищожава. Според народните представи змеят е благоразположено към човека същество. То пази землището от градушки и бедствия, от лами и хали, които искат да ограбят плодородието. Щом се зададе черен облак, който носи порой и град, змейовете излизат да се бият с халата, която го предвожда. Змеят Покровител се среща като изображение дори по иконостасите на църквите. 
Писателят Змей Горянин, подобно на змея от българския фолклор се противопоставя на комунистическата ламя, която иска да погълне нашата страна. Многоглавата ламя на тоталитарната система е навсякъде, в нейни ръце са лостовете за манипулация и фалшификация на истината. Голяма е нейната сила и тя иска да убие Змея, да унищожи всичко негово, носещо истината и светлината. И успява, но не за дълго... Змей Горянин възкръсва, защото носи чрез творбите си светлина за всички тези, живели дълго време в тъмнината и забравили що е светлина. Той възкресява Светлината чрез своите творби и тя огрява нашите сърца. А само сърцата пълни със светлина могат да бъдат пътеводна звезда и да покажат пътя на другите.. Такова е сърцето на Змей Горянин, да бъде вечна неговата памет!
Грета Костова-Бабулкова
 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки