ПЪРВОПРИЧИНАТА- Св. Григорий Богослов

Зная, че на слаба лодка се спускам в далечно плаване, че на малки криле се понасям към звездното небе, щом в мен се е породила мисълта да открия Божеството, да дам определения за великия Бог, ключа на всичко в света - тогава, когато и на небесните духовни сили липсва възможност да възблагоговеят пред Бога, доколкото е необходимо! Впрочем, понеже на Бога често бива приятен дарът не само от пълна ръка, но и от угодна Нему душа, макар и бедна, то смело ще предложа слово. Който, обаче, е злочестив, да се маха навън! Моето слово се отнася или до очистените, или пък до онези, които работят над себе си за очищение. А осквернените? Както зверовете, които се докоснали до планината, когато на върха ѝ възсиял Бог и писал на скрижали закона на Мойсея, били пребити от откъртилите се камъни - така ще стане също и с осквернените! Така и нашето слово гони злите люде, които имат богоборно сърце.
"Внимавай, небе, аз ще говоря; и слушай, земьо, думите на устата ми" (Втор.32:1; Исаия 1:2). Така говорили в древност богомъдрите мъже Мойсей и Исаия - когато единият давал новописания закон, а другият напомнял за нарушението на закона- за да приведат в трепет и съзнание жестокосърдния израилски народ. Тези думи ще поставя и аз за встъпление в речта ми. Духът Божий! Ти възбуди в мен ум и език, направи ги гръмозвучна тръба за истината, за да се насладят всички, които са се прилепили със сърце към Всесъвършения Бог.
Бог е един, безначален, безпричинен, неограничен в нищо. Не съществува нищо, което да е било преди Него, както в миналото, така и в бъдещето. Той обхваща вечността и е велик, всеблаг и безпределен. Нищо не е съществувало преди великия Отец - Той е Баща на единородния Син, в рождението на Когото Той не е претърпял нищо свойствено на тялото, защото Бог е Дух. Друг Бог - но не друг по божество - това е Словото на единия Бог, живият печат на Отца, единственият Син на Безначалния, Единственият на Единствения, във всичко равен на Отца, освен в това, че единият всецяло пребивава като Отец, а другият като Син, виновник на света и негов управник, сила и мисъл на Отца. Един е и Духът - Бог от благия Бог. Ако в Божието слово, или от богоносни мъже, чуеш за Сина, или за благия Дух, като че ли Те заемат второстепенно място към Бога-Отца, съветвам те тук да откриеш в словата на дълбоката мъдрост онази мисъл, че с това не се разделя Божеството, но всичко се свежда към единия безначален корен, за да се убедиш в единството на силата и да не допускаш различие в равночестие и достойнство. Нека да загине всеки, у когото липсва отпечатък от духа, за да разбере божеството Му, - това са хора полупросветени, завистливи, самоучени мъдреци; това са люде, които имат зло в дълбочината на сърцето си и носят език нечист; те са светилник, скрит на тъмно място (Лук.11:33).
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки