Защо ни е необходима благодатна помощ

Светител Теофан Затворник
Благодатта идва по неведом начин
Грехът крие оковите, в които държи душата, и тя поради ослепяване свиква с робството си и започва да го обича. Без да подозира никаква опасност за себе си, грешникът спи смъртен сън. Той не ще се събуди и не ще възкръсне, ако благодатта не го събуди и не го съживи. Затова Спасителят стои пред вратата на сърцето и хлопа. Времето, начинът, обстоятелствата на това събуждане са напълно скрити в премъдрото разпореждане на Божията благодат. Тя идва непредвидимо, измъква грешника от потока на греха и го поставя извън него без никакво съдействие от страна на човека, макар винаги да се съобразява с нравствената отзивчивост на човека. За събудения от благодатта всичко и в самия него, и около него, се осветява мигновено, като от блясък на светкавица (2, с. 197).
Благодатта не насилва
Събуденият бива поставен от благодатта в средно между греха и добродетелта състояние. Тя го измъква от оковите на греха, като лишава последния от властта да определя, сякаш против волята му, действията му, но не го превежда на страната на доброто, а само му дава да усети неговото превъзходство и отрадност с чувството на задължение да бъде на негова страна. Сега човекът стои точно между два кръстопътя и му предстои решителен избор (1, с. 133).
Без благодатта може да има само външно поправяне
Случва се някой сам, без благодатта, да почне да се напряга да се промени към добро, сам отсича пороците; но продължава известно време този труд и пак го изоставя, или пък дори да не го изостави, успява да формира чрез него от себе си човек, чист само по външност; това е естествено поправяне; в него липсва вътрешен дух на живот. Главното тук е благодатното събуждане; то свидетелства за божествено избраничество и обещава специално покровителство. Затова трябва първо да се молим за него и да се молим с цялата сила на вярата, с цялата мощ на надеждата (2, с. 206).
Не можеш по своя воля да вземеш нищо от Господа
В тайнството покаяние е скрита удивителна сила. Осъзнаването на греховете само с ум, без изповед и разрешителна молитва, не задоволява каещия се и почти винаги остава безплодно за живота. Тук наистина става запечатване на християнина - благодатно... Не можеш по своя воля да вземеш нищо от Господа (2, с. 209-210).

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки