СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

ВИНОТО И ПИЯНСТВОТО- Св. Йоан Златоуст

Виното никога не е лошо - злоупотреблението с него е порочно! Че наистина от виното не се пораждат гибелните пороци, а от развратната воля; че произлизащата полза от виното се унищожава от неумереността - това се доказва от Светото Писание, когато се говори за началото на употребата на вино веч след потопа, за да се знае, че човешката природа, поради употребата на вино, е дошла до крайно развращение, и е извършила голямо множество грехове, когато още виното още не е било известно. И така, като видиш да пият вино, не на виното приписвай всичкото зло, а на волята, развратена и отклонена в нечестие! Човече, от друга страна помисли и затова: за каква полезна употреба е необходимо виното и се разтрепери - с негова помощ се извършва благодатното тайнство на нашето спасение! Не виното, а пиянството е порочно дело - то може да притъпи чувствата, да помрачи разума.
Нека се въздържаме от пиянство! Не казвам: да се въздържаме от вино, а да се въздържаме от пиянство! Не от виното произлиза пиянството: защото виното е Божие създание, а Божието създание не причинява нищо лошо - но... порочната воля поражда пиянство. Послушай, какво говори Павел за това: "Не се опивайте с вино, от което произлиза разпътство" (Еф.17). В кратки думи, по удивителен начин, той е изразил цялата присъда против пиянството. Какво значи: "Не се опивайте с вино, от което произлиза разпътство"? Блудни хора ние наричаме онези млади люде, които, като получат бащино наследство, разсипват го изведнъж, като не разсъждават кому какво и кога дават, но безразборно и дрехи, и сребро, и злато, и цялото бащино богатство разсипват с блудници и с развратници. Такова нещо е пиянството - като завладее ума на пияниците, както и на развратния момък, и като им плени разсъдъка, то ги заставя да изразходят целия запас от мисли и средства, без мярка и без съображение.
Пияният не знае, за какво трябва да говори и за какво да мълчи - устата му постоянно е отворена: няма ни катанец на устните му, ни врата на устата му. Пияният не умее да нарежда думите си с благоразумие; не умее да разпорежда с богатството на мислите си; не умее едно да задържи, а друго да предложи – всичко изхвърля, всичко губи, във всичко греши! Пиянството е доброволна лудост; пиянството е опорочаване на мислите; пиянството е цяло нещастие; пиянството е достойно за смях; пиянството е произволно беснуване; пиянството е по-страшно от умопомрачението!
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

ДАРЕТЕ И ПОДКРЕПЕТЕ

Описание Сума
Дарение BGN

Дарете в евро

Абонирайте се, за да следите канала в

Популярни публикации

Последователи