ВИНОТО И ПИЯНСТВОТО- Св. Йоан Златоуст

Виното никога не е лошо - злоупотреблението с него е порочно! Че наистина от виното не се пораждат гибелните пороци, а от развратната воля; че произлизащата полза от виното се унищожава от неумереността - това се доказва от Светото Писание, когато се говори за началото на употребата на вино веч след потопа, за да се знае, че човешката природа, поради употребата на вино, е дошла до крайно развращение, и е извършила голямо множество грехове, когато още виното още не е било известно. И така, като видиш да пият вино, не на виното приписвай всичкото зло, а на волята, развратена и отклонена в нечестие! Човече, от друга страна помисли и затова: за каква полезна употреба е необходимо виното и се разтрепери - с негова помощ се извършва благодатното тайнство на нашето спасение! Не виното, а пиянството е порочно дело - то може да притъпи чувствата, да помрачи разума.
Нека се въздържаме от пиянство! Не казвам: да се въздържаме от вино, а да се въздържаме от пиянство! Не от виното произлиза пиянството: защото виното е Божие създание, а Божието създание не причинява нищо лошо - но... порочната воля поражда пиянство. Послушай, какво говори Павел за това: "Не се опивайте с вино, от което произлиза разпътство" (Еф.17). В кратки думи, по удивителен начин, той е изразил цялата присъда против пиянството. Какво значи: "Не се опивайте с вино, от което произлиза разпътство"? Блудни хора ние наричаме онези млади люде, които, като получат бащино наследство, разсипват го изведнъж, като не разсъждават кому какво и кога дават, но безразборно и дрехи, и сребро, и злато, и цялото бащино богатство разсипват с блудници и с развратници. Такова нещо е пиянството - като завладее ума на пияниците, както и на развратния момък, и като им плени разсъдъка, то ги заставя да изразходят целия запас от мисли и средства, без мярка и без съображение.
Пияният не знае, за какво трябва да говори и за какво да мълчи - устата му постоянно е отворена: няма ни катанец на устните му, ни врата на устата му. Пияният не умее да нарежда думите си с благоразумие; не умее да разпорежда с богатството на мислите си; не умее едно да задържи, а друго да предложи – всичко изхвърля, всичко губи, във всичко греши! Пиянството е доброволна лудост; пиянството е опорочаване на мислите; пиянството е цяло нещастие; пиянството е достойно за смях; пиянството е произволно беснуване; пиянството е по-страшно от умопомрачението!
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки