ЖИВОТЪТ Е БОРБА И ПОДВИГ- Св. Йоан Златоуст

Нека не се смущаваме, нито пък да тъжим, като виждаме, че порочни хора благоденствуват! На земята няма отплата нито за порока, нито за добродетелта - ако понякога има такава за доброто или злото, тя не е по достойнството им, не е пълна, а е само предвкусване на съда, за да се вразумят по някакъв начин онези, които не вярват във възкресението. Затова, като видим порочния човек богат, да не падаме духом: нито пък да се смущаваме, когато видим добродетелния човек да страда -защото бъдещият живот е венци и присъди! При това знайте, че няма лош човек, който да е съвършено порочен, защото в него има нещо добро; също така и добрия човек, колкото и да е добродетелен и съвършен - все пак има някакви прегрешения. Така че, когато порочният благоденствува, знай, че това е погибел за главата му - той тук се наслаждава, и това му е като отплата за малкото добро, което има, за да се подхвърли на пълно наказание горе. Затова по-блажен е този, който, като получава тук наказание за всички свои грехове, отпътува горе оправдан, чист и невинен! На това ни учи и ап. Павел, когато говори: "Ако бяхме изпитвали сами себе си, нямаше да бъдем съдени" (I Кор. 11:31). Всичко това е доказателство, че добродетелните люде получават тук наказание за всички свои грехове. Къде пък се говори, че порочните хора получават доброто на земята, а на небето се подхвърлят на пълно наказание? Послушай за това Авраама, който говори на богатия: "Чедо, спомни си, че ти получи доброто си приживе, а Лазар - злото; сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш" (Лук. 16:25). Така и двамата получили награди по заслугите си - единият благоденствие за добродетел, а другият бедствие - за порок. Нека тогава не скърбим, че грешниците доброденствуват на земята, и нека се радваме, когато страдаме - защото това е облекчение за грях. Никой да не търси богати наслади и пълна радост - защото Христос обеща на учениците Си скърби: "В света скърби ще имате" (Йоан 16:33), па и ап. Павел говори: "Онези, които желаят да живеят благочестиво в Христа, ще бъдат гонени" (II Тим. 3:12). Никой от прочутите атлети не търси наслади в банята и трапезата, в ястията и виното преди и по време на борбата това е свойство не за ратобореца, а за изнежения човек: храбрецът търпи скръб и тегота, помазване с масло и жарта на слънцето, кръв и огън, подвиг и жертва! Земята е място и време за борба. Нека се молим Богу да не изпадаме в изкушения: паднем ли пък, да ги понасяме мъжествено. Нека обаче, във всичко и за всички бъде волята Господня!
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки