НЕ БИВА ДА СЕ ОТЧАЙВАМЕ ЗА СПАСЕНИЕТО СИ- Св. Йоан Златоуст

Не бива да пренебрегваме средствата за спасение и да се отчайваме: нека се обърнем към Лекаря, Който може да ни излекува само с едно пожелаване, защото Той е всемогъщ. Виж, как Той изцерил Павла и как излекувал Матея! Единият от тях бил хулител, другият пък митар: хулникът, обаче, не останал хулител, а станал апостол; и грабителят не останал грабител, а станал евангелист! Аз припомням за по-раншните им пороци и за последните им добродетели, затова, за да знаете каква е ползата от покаянието и да не се отчайвате за спасението си. Нашите учители по-рано били известни с греховете си, а после се прославили с праведността си: богохулство и митарство -това са крайните степени на нечестието. Какво е това звание митар? Упълномощено хищничество, дръзко насилие, несправедливо посегателство, законна кражба. Митарът е по-лош от разбойника: крадецът все пак се срамува като краде, а този похищава с дързост. При все това митарът неочаквано станал евангелист! Как и по какъв начин? "Когато минаваше оттам, Иисус видя едного човека, на име Матей, седнал на митницата, и му казва: "върви след Мене! И този стана и тръгна след Него" (Мат.9:9). Каква сила на словото! Хвърлена е мрежата: пленникът става войник, тинята - злато! От дълбочината на безчестието - митарът се възкачил на върха на добродетелите! Порокът не е в природата ни - ние сме почетени с воля и свобода. Ти си митар, можеш да станеш евангелист! Ти си богохулник - можеш да станеш апостол! Ти си разбойник - можеш да придобиеш рая! Ти си влъхва - можеш да се поклониш на Господа! Няма такъв порок, който да се не изкупва чрез покаяние. Не ми говори: аз загивам - няма какво вече да правя! Ти имаш Лекар, Който стои над всяка болест и Който само с пожелание може да спаси всекиго, пожелал да се изцери! Ако Той те е произвел от небитие - толкоз повече може да те въздигне като съществуващ и повреден. Нима не си чул как е създаден човек -как пръстта е станала плът? Как са устроени нервите, как костите, как кожата, как жилите, как носът, как очите, как ресните, как устните, как езикът, как гърдите, как ръцете, как нозете, как сърцето и всичко останало? Ти никога не можеш каза как си създаден - също така не можеш да кажеш как се унищожава грехът: не питай как става това; не изследвай как се извършва; но вярвай в чудото! Признай, че си грешен - това е началото на изправлението: тъжи, умили се, насълзи се, плачи! Не направи ли същото и блудницата? Тя взе за ръководител покаянието и стигна до спасението!

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки