КРЪСТЪТ И КРЪСТНОТО ИЗОБРАЖЕНИЕ- Св. Йоан Златоуст

Кръстът по-рано е бил символ на присъда и наказание, а сега е почтен и въжделен знак; някога кръстът е бил предмет на мъки и позор, я сега е предмет на чест и слава! Че кръстът действително е слава, послушай Христа, Който говори: "И сега прослави Ме Ти, Отче, у Тебе Самия със славата, която имах у Тебе, преди светът да бъде" (Йоан 17:5), като под слава Той разбира и нарича кръста! Кръстът е глава на нашето спасение, кръстът е причина на безчислени блага: чрез него ние, отхвърлените и безсловесните някога, сега сме приети в числото на синовете; чрез него ние вече не сме в заблуда, а сме познали истината; чрез него ние, които някога сме се кланяли на дървета и камъни сега сме познали Създателя на всичко; чрез него ние, някога роби на греха, сега сме приведени в свободата на праведността; чрез него, най-после, земята стана небе! Кръстът ни е освободил от заблуда; той ни е въвел в истината; той е примирил човека с Бога; той ни е измъкнал от тинята на порока; той е унищожил измамата; той е изтребил бесовското служене; той ни е изкачил на върха на благочестието!
Чрез кръста се тури край на дима, смрадта и проливането кръв на безсловесни животни; чрез кръста се въведоха духовните служби, молитви и песнопения; чрез кръста бесовете се прогониха и дяволът бе отстранен; чрез кръста човешкото естество почна да съревнува на ангелския живот; чрез него се въдвори и девството на земята! Той е просветил нас, които сме седели в мрак; той е освободил нас, които сме били в плен; той е направил близки нас, които сме били отстранени; той е направил граждани на небето нас, които бяхме странници; той е прекратил в нас враждите; той е поставил основата на мира! На кръста е принесена жертва; а където е жертвата - там е изкуплението; там е примирението с Бога; там е празникът и радостта! Кръстът отвори рая; въведе разбойника; опрости Адама; успокои света - видиш ли колко блага и каква чест ни е доставил честният кръст?
Затова нека всякога усърдно го изобразяваме в домовете си, на стените, по вратите, челата си и особено в сърцата си, защото кръстът е извор на нашето спасение, знак на свободата и милосърдието от Бога, Който заради нас, както агне на заколение, се заведе на кръста. Ето защо, когато се кръстиш, винаги си представяй силата и заслугите на кръста и изпълвай се с умиление, погасявай гняв, изкоренявай страсти, примирявай се с ближния, благоугаждай на Бога! Кръстът е наша похвала, начало на всички блага, дръзновение към небето - неувяхваща красота на земята!

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки