ХРИСТОС И МАМОН- св. Йоан Златоуст

Който има едно добро дело, а друго такова му липсва - такъв човек още не е съвършен. Каква полза, например, от това: ако някой се моли прилежно, но милостиня не дава щедро? Или пък щедър е във дарения, но лихварствува и притеснява длъжниците си, или пък прави милостиня за показ пред хората, за да бъде видян? Или пък дава милостиня с пълно усърдие и явна угода пред Бога, но в същото време се превъзнася и много мисли за себе си? Каква полза също и от това: ако някой дълбоко се смирява и строго пази постите, но в същото време е особено привързан към земята, страда от скъперничество и е голям сребролюбец, което нещо е майка на всички злини? Нима сребролюбието не е корен на всички пороци и страдания? Нека се плашим от това зло - нека избегнем този грях! Сребролюбието е възмутило цялата вселена: всичко и всички е довело до хаос - нали то ни отстранява и от блаженото служение на Христа, Който казва: "Не можете да служите на Бога и на мамона!" (Мат. 6:24).
Христос казва: подай нещо на нуждаещия се - а прости на тези, които те обиждат и зломислят - а мамонът противното: кови козни против хората, които нищо не ти правят! Христос повелява: бъди кротък и човеколюбив - а мамонът заповядва: бъди жесток, презирай сълзите на бедните! Това ни готви мамонът пред деня на общия съд - там всички наши дела ще се изправят пред очите ни: обидените и обраните от нас ще ни лишат от всяко опровдание! Ако Лазар, в нищо не е обиден от богаташа, а само лишен от неговото подаяние, станал строг негов изобличител горе, и не допуснал богатия да получи какво да е снизхождение - кажи ми: какво оправдание могат да имат онези, които не само не дават милостиня от своето съкровище, но още присвояват и чуждото, като разоряват домовете на сираците?! Ако онези, които само са нахранили гладния Христос, навличат толкова страшен огън на главата си - какво могат да очакват другите, които обсебват чуждото, водят много дела несправедливо и разорявят невинните?
Прочее, да се освободим от тази страст! Защото както порокът, още тук, преди виждане на истината, обикновено носи страдание за тези, които е заробил - така и добродетелта, преди още царството на блажените, още тук доставя наслада за онези, които ѝ служат, като краси живота им с приятни надежди и постоянно удоволствие. Нека прегърнем добрите дела, та и ние да живеем с такива надежди и удоволствия и се сдобием с венеца на правдата!
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки