СТРАХЪТ Е ВЕЛИКО ДОБРО- Св. Йоан Златоуст

Ако страхът не беше рядко добро - бащите не биха назначавали възпитатели за децата си, нито пък законодателите биха поставяли началници по градовете. Има ли нещо по-ужасно от геената? Няма, обаче нищо по-полезно от страха, който поражда тя, защото страхът от геената ни принася венеца за вечността. Където има страх - там няма завист; където има страх - няма мъка от сребролюбие; където има страх - там гневът е погасен, злата похот усмирена, всяка безумна страст е изкоренена. В дома на постоянно въоръжения войник не смее да се появи крадец, разбойник и злодей - така и в душата, която има страх не може лесно да влиза всяка страст: силата на страха гони всяко изкушение. Не е само тази ползата от страха - има и друга по-голяма: той не само прогонва лошите страсти, но лесно ни въвежда във всяка добродетел. Където има страх - там има разположение към добротворство, усърдие към молитва, плач за покаяние, желание за съкрушение, надежда за спасение! Нищо така не унищожава греха и не поощрява добродетелта, както страхът пред Бога: затова, който не живее в страх, трудно може да бъде добродетелен, както пък и живеещият в страх почти не може да греши. Страхът не е нищо друго, освен стена и крепост против злото - ние сме оградени от врагове и се нуждаем от защита.
Премъдрият предупреждава: "Знай, че посред примки ходиш и по зъберите на градските стени вървиш" (Сир. 9:18). Той не казва: гледай, а знай! Защо така се е изразил? Защото примката е скрита и злото е факт, затова са необходими голямо внимание и строга бдителност, защото както децата прикриват ямичките с пръст, така дяволът прикрива житейските грехове с удоволствия! Внимавай и знай, като ти попадне придобивка, проследи дали не крие грях и, ако се окаже такъв, бягай от него. Съветва ли те някой, ласкае ли те, услужва ли ти, обещава ли ти - всякога щателно размисли и провери, дали не е забулено някакво беззаконие в това удоволствие. Помни думите на Премъдрия, че всякога и навсякъде се движим посред примки, от двете ни страни има пропасти, от двете ни страни козни. Всичко може да стане примка - и площадът, и съдът, и банята, и улицата, и дюкянът, дори и домът: жената често е примка, децата са примка, другарите са примка, съседите са примка -всичко може да стане примка! Защо ли са пък толкова много примките? За да не се увличаме в земното, да мислим повече за небесното, а дяволът е птицеловец. Знай примките и страни от тях, пази се от онзи, който ги поставя, и внимавай на пътищата му; от това зависи твоята чест и радостта на дома ти; от това се поражда или жилище на геената, или пък селение между праведниците!
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки