ВТОРИ ДЕН

Размисли на християнина, посветени на АНГЕЛА ПАЗИТЕЛ 
за всеки ден през месеца

Да бъде благословен всеблагият и премилосърден Господ! О колко е дивно Божието снизхождение към човека! Колко е дивна Божията благост и любов към него! Той е заповядал на Своите Ангели да пазят човека. Разсъди - Кой е Този, Който е дал такава заповед? На кого и за кого Той е заповядал това? Това е Господ, Господарят на Ангелите, Творецът на всичко видимо и невидимо - Той е заповядал на Своите Ангели, на тези блажени духове, които служат на престола пред лицето на Неговото величие, Той именно е заповядал да се опазва човека във всичките му пътища. А какво представлява човекът? Той е роб на греха, който в края на краищата трябва да стане храна на червеите. Но Бог, по Своето милосърдие и любов към човека, е заповядал на Ангелите Си да го пазят и да насочват пътищата му на прав път. Ангелите, изпълнявайки волята на Всевишния, взимат, образно казано, човека на ръцете си и го пазят да не спъне о камък ногата си (Пс. 90, 10-11). Виждайки такава благост у Всевишния, кой не ще започне да прославя Неговото милосърдие към нас? Прояви усърдие да запечаташ в сърцето си милостта на небесния Отец и винаги помни за спасителното присъствие на твоя Ангел-пазител.
Можем да те оприличим на мореплавател, който странства по моретата и търси пристан. Ако ти си сам, няма ли да тръгнеш по грешен път? Ако ти си сам, не ще ли станеш жертва на бурните вълни и плячка па морските чудовища! Бог ти е пратил за пътеводител Ангел, пратил ти го е за твой кормчия - по неговото махване вълните ще се умирят и ти няма от какво да се страхуваш и благополучно ще достигнеш пристанището на блажената вечност. Можем да те сравним с воин, който е заобиколен от врагове, които той непременно трябва да победи, ако не иска сам да загине. Но не е възможно сам да надвиеш цялото пълчище разярени врагове. За този воин гибелта е неизбежна. Не прилича ли твоята участ на неговата? Твоите врагове са страстите, пороците, твоите изкусители са демоните, които, ако ти не победиш, ще те завлекат в адската бездна. Победа или смърт, и то смърт вечна! Безбройната вражеска войска е заплашвала Йерусалим, неизбежна гибел е заплашвала града, но Господ праща Своя Ангел и Ангелът избива цялата войска на гордия Сенахирим. Твоят Ангел-пазител е не по-малко силен - той ще започне битка зарад теб и ще те избави от твоите врагове (Пс. 30, 8). Сине на небето! Не забравяй, че твоят път те води към отечеството, към бащиния дом, където увенчан със слава, ти заедно с всички Божии избраници с наслада ще съзерцаваш Господнето лице. На теб ти е даден благодетелен и силен спътник за през цялото твое странстване на земята. Ти носиш на гърба си тежко бреме - това бреме са твоите лоши наклонности. С това бреме по житейския си път ти непрекъснато срещаш препятствия - трябват усилия, и то напрегнати усилия. По този път, който не пристъпва напред, той върви назад, който се бави, той пада и умира. Но твоят небесен приятел ще ти помогне да носиш бремето, а при случай на нужда той и самия теб ще вземе на ръце си. Орелът, когато подтиква своите орлета към полет, разперва крилете си и се рее над тях - така и твоят Ангел простира над тебе покров. При всяка случила ти се скръб той ти съчувства и те утешава, лекува всяко зло, споделя всяка твоя радост, помага ти да преодолееш всяко изкушение. Със своята сила той ще порази всички твои врагове и с дъха си ще ги повали. Нека присъствието на твоя Ангел радва сърцето ти! Надявай се на неговата нежна любов и като се повериш на грижите на този винаги бодър и бдящ Пазител, призовавай го: 
Ангеле Божи, Ангеле небесен, Ангеле - мой утешителю! Яви ми се, разкрий се пред моя ум и моето сърце. Ах, колко съм щастлив! В твое присъствие цялото ми същество трепери от радост! За мое нещастие, аз досега не съм те познавал, но сега те зная, обичам те и те благославям. Говори на сърцето ми, то ще те послуша. Удостой ме с твоите святи внушения и аз ще ги изпълня. Ти си мой пътеводител, ти си мой защитник - съхрани ме под покрова на твоите криле и насочи пътя ми към небето!
Превод от руски: Лалка Тодорова, изд. "ВИТЕЗДА"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки