ПСАЛМОПЕНИЕТО- св. Йоан Златоуст

За какво се употребява псалмопението? Бог, виждайки, че мнозина от хората са небрежни духовно, че се отегчават при чeтене на Свещ. Писание, че неохотно се посвещават на този труд, и желаейки да направи този труд желан, като унищожи чувството на скука, прибавил към пророчествата и мелодия, та всички, като се наслаждават от стройността на напева, с голямо усърдие да Му възнасят свещени песнопения. Защото нищо, действително нищо друго така не възвишава и не окриля душата, не я откъсва от земята, не я избавя от игото на плътта, не я разполага да мъдърствува и да презира всичко житейско, както хармоничното пение и стройно съставената божествена песен!
Апостолът на свободата Васил Левски като църковен певец
Нашата природа така се наслаждава на хубавата песен и стройна мелодия и има такава склонност към тях, че и бозайничетата, когато са неспокойни и плачат, ги приспиват с песни: кърмачките, носейки ги на ръце и движейки се напред, назад, пеят им каква да е детска песен, и с нея очичките им потъват в сън. Често и пътешествениците, в зноен полуден, подкарвайки добитъка, продължават пътя си в пение и с това облегчават тежестта на пътешествието. И не само пътниците, но и земеделците, и пастирите, и лозарите: и като орат, и като пасат, и като копаят, също така пеят. Същото правят и мореплавателите - като движат веслата, те пеят и песни. И жените в къщи - било като предат, било като чистят, било като мият - пеят поотделно или общо. Всички: и жени, и моряци, и лозари, и пастири, и земеделци, и пътници правят това, за да облегчат с пение трудността на работата, тъй като душата при звуковете на стройната песен по-лесно пренася и скуката и труда!
Поради това, че нашата душа природно е склонна към този род наслаждение и  за да не я опорочат злите духове чрез предлагани на развратни песни - Бог за запазване от тях е установил псалмите, които създават чисто удоволствие и едновременно полза. От светските песни може да се породи вреда, гибел и други злини лошото и безнравственото в тях опорочава душата и я развращава; а духовните песни доставят голяма полза, голямо назидание, голямо освещение и служат за ръководство към любомъдрие. Техните думи и мелодии просвещават и облагородяват душите, които ги пеят и слушат, и Дух Светии скоро слиза над тях! Както където има мръсотия тичат свинете, а където има цвете и аромат живеят пчели, така и където има развратни песни се събират бесове, а където има духовни песни, слиза Дух Светии и освещава сърцата. Нека всички - мъже и жени, старци и деца да пеем духовни песни, особено на трапезата, при празници, при пиршества, защото тогава дяволът най-много козни кове - най-много изкушения предлага и много пленници взема!

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

Ако ви харесва блога може да ме подкрепите с дарение

Описание Сума
Дарение BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

Чрез PayPal в евро

Сметка за дарения- Банка ДСК IBAN BG81STSA93000010949641 BIC: STSABGSF Титуляр: Грета Стефанова Костова-Бабулкова