МЛАДЕЖЪТ


Младежът стоеше пред мен с гордо вдигната глава и се взираше в далечината. Как неусетно отлетя детството му. Като че ли вчера беше малко момченце! Беше отраснал в православно семейство и беше най-големият от тримата синове. От него вземаха пример останалите и отговорността му винаги беше голяма. Като много любознателно дете на две годинки вече знаеше наизуст църковните песнопения. В игрите често се правеше на свещеник като си слагаше едно дълго каренце за епитрахил, отваряше вратичките на едно ниско шкафче като царски двери и започваше да пее. Ангелското му гласче кънтеше из цялата къща. Неговите братчета му помагаха като олтарници. Гледката беше толкова хубава, че родителите им не можеха да откъснат очи от тях и много им се радваха. Всичко беше толкова невинно и по детски чисто.
Но ето, че мина време и детето порасна. Постепенно в него започнаха да бушуват страстите. Въпреки, че майката се молеше и бдеше всеки ден над него, говореше му за Бога, то много се отдалечи от Него. Младежът в който се беше превърнал вече, смяташе, че да се вярва в Бог според православните традиции е старомодно и срамно. Той вярваше по свой си начин, научно обосновано, съобразявайки се само с материята, физиката и термодинамиката, но не и с духовното, необятното и непостижимото. Като че ли доказателствата, че всичко живо е Божие творение не бяха достатъчни за него. Той имаше много въпроси, чиито отговори не можеше да открие и това го изправяше пред вратите на неверието. Но както е казал Гьоте: „Най-висшето щастие за мислещия човек е да изследва това, което подлежи на изследване, а пред неизследваемото да благоговее смирено”.
Младежът стана горд, самовлюбен и самодостатъчен. Нямаше я любовта към ближния, сърцето му беше окаменяло. Той живееше в един свят измислен от него и проектиран от фантастиката, която четеше постоянно. Той беше загубил себе си и почти нямаше надежда да се намери. Но ето, че Господ е многомилостив и чу молитвите на неговата майка, която от сутрин до вечер се молеше и проливаше сълзи за него. Изпрати му изпитание. Беше му тежко, но в тези трудни моменти той успя да намери себе си. Успя да загърби досегашния си живот и да тръгне по пътя към спасението, който хич не беше лек, но Бог и вярата го крепяха и правеха живота му по-лек. 
Разбра, че този, който приеме Бог в сърцето си, престава да бъде бог в душата си, смирява се и може да търпи безропотно всичко.
Грета Бабулкова

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки