СВЕЩЕНИКЪТ

Свещеникът обичаше морето, обичаше шума на вълните, пясъчния бряг по който можеше с часове да върви и да размишлява. Той беше добър човек и като млад мечтаеше да стане свещеник, но нямаше и представа колко е трудно това. Често мислеше за отговорността, която носи за душите на хората, колко е голяма тя.  На лекарите са поверени човешките тела, които са смъртни, а на свещениците са поверени човешките души, които са безсмъртни. Това е най-тежката професия! Лекарят лекува телата на хората. Неговата отговорност се ограничава само до здравето на телата ни, но те са смъртни и рано или късно отиват в пръстта и там остават. Докато свещеникът лекува душите на хората, които са безсмъртни и тяхното битие продължава и след смъртта. Колко е тежко и отговорно да знаеш, че отговаряш за нещо, което е безсмъртно и вечно! Такъв човек трябва да е близо до Бога и в постоянен молитвен разговор с Него, защото той е посредник между Бог и човек. Не може да си посредник, а да нямаш връзка с едната страна, да нямаш постоянна връзка с Бог, който те е упълномощил и ти е дал благодат с която да помагаш на хората да се обърнат към Него и да спасят душите си.  Мислейки  за тази голяма отговорност, която лежи върху плещите му, свещеникът често униваше. В такива моменти изкушенията ставаха непоносими и го караха да се отчайва. Борбата му се струваше непосилна, защото тя на първо място беше борба със собствените пороци и недостатъци. Той си мислеше как може да напътства хората, като още не може да победи злото в себе си. Той се виждаше недостоен за такава благодатна служба на Бога. При всеки възможен случай укоряваше себе си не само вътрешно, но и гласно пред хората. Колко е трудно да победиш волята си, желанията си, тялото си! Тази победа ти се струва невъзможна и нереална! Но тази победа може да стане реална само с помощта на Бог. Нужно е човек да осъзнава своята безпомощност, но да вярва и търси Божията помощ! Вярата обаче без дела е мъртва вяра. Човек не поведе ли борба със себе си и не покаже ли че е загърбил греха, не може да очаква помощ от Бог. Така свещеникът разбра, че силната вяра и упование в Бог е единствената сила, която ще му помогне по тежкия и стръмен път към спасението на неговата душа и душите на поверените нему хора. 
И както пастирът се стреми да преведе стадото си до безопасно място и да го предпази от вълците така и той с Божия помощ трябва да преведе повереното му от Бог стадо до Божията кошара, където са всички Божии овци, а именно до Царството Небесно.
Грета Бабулкова

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки