Емигрантът

На брега стоеше замислен мъж на средна възраст. По лицето му играеше усмивка, защото в спомените му изплуваха детските години. Колко безгрижни бяха те! Детството му беше протекло в тези години когато все още в България цареше тоталитарният режим. Нямаше компютри, мобилни телефони и кабелна телевизия имаше само безконечни игри навън. Приятелите бяха реални, а не виртуални. Имаше работа за всички българи и те не бяха принудени да се изселват в чужди държави, за да се прехранват...
Изведнъж лицето на мъжа стана сериозно и очите му се навлажниха. Стана му мъчно за тази България, която вече я нямаше... От 6 години беше емигрант в чужда страна, отскоро и семейството му беше вече при него. Получаваше добра заплата и не му липсваха материални средства, но все пак не можеше да свикне с чуждата страна. Тъжно му беше и за родителите, на които ако не им изпращаше пари, нямаше да могат да живеят нормално с малките си пенсии. Те бяха възрастни и често боледуваха, а нямаха пари за лекарства. Миналата година си идва в България и направо остана потресен... Все повече хора бъркаха в контейнерите с боклук и търсеха храна. Колко ли трябва да си гладен, за да сториш това!
Единствено вярата му в Бог го укрепяваше и даваше сили да продължи. В чуждата държава имаше чувството, че не само е далеко от родината си, но и от Бога. Там мислеше повече за материалното, отколкото за духовното.
А може би Бог допусна такава съдба за народа не случайно. Нали Той наказва този, когото обича! Вразумява ни чрез страданията и мизерията. Такива мисли се въртяха в главата на замисления мъж... Пътят на спасението е труден и претърпим ли докрай трудностите, ще бъдем спасени, защото "Който претърпи докрай, ще бъде спасен (Мат. 10:22)."
Грета Бабулкова
Разказите на морето

Няма коментари:

Ако Ви харесват моите публикации, подкрепете ме с дарение-
Описание Сума
Дарение BGN