ЕМИГРАНТЪТ

На брега стоеше замислен мъж на средна възраст. По лицето му играеше усмивка, защото в спомените му изплуваха детските години. Колко безгрижни бяха те! Детството му беше протекло в тези години когато все още в България цареше тоталитарният режим. Нямаше компютри, мобилни телефони и кабелна телевизия, имаше само безконечни игри навън. Приятелите бяха реални, а не виртуални. Тогава обаче не можеше свободно да се ходи в чужбина. Всички бяха уж равни, но някои можеха да купуват с долари от кореком, а други не. Трябваше да имаш връзки навсякъде, дори в магазина, за да си купиш нещо дефицитно. А сега, когато може да си позволи всичко пак не е щастлив... Изведнъж лицето на мъжа стана сериозно и очите му се навлажниха. Ето, от шест години беше емигрант в чужда страна, отскоро и семейството му беше вече при него. Получаваше добра заплата и не му липсваха материални средства, но все пак не можеше да свикне с чуждата страна. Тъжно му беше и за родителите, които ако не им пращаше пари, нямаше да могат да живеят нормално с малките си пенсии. Те бяха възрастни и често боледуваха, а нямаха пари за лекарства. Чуваше се почти всеки ден с тях по скайпа, но това още повече засилваше притесненията му. 
Миналата година си идва в България и направо остана потресен. Все повече възрастни хора бъркаха в контейнерите с боклук и търсеха храна. Колко ли трябва да си гладен, за да сториш това!
Единствено вярата му в Бог го укрепяваше и даваше сили да продължи. В чуждата държава имаше чувството, че не само е далеко от родината си, но и от Бога. Там мислеше повече за материалното, отколкото за духовното. 
А може би Бог допусна такава съдба за народа неслучайно. Нали Той наказва този, когото обича! Вразумява ни чрез страданията и мизерията, защото само тогава човек се обръща към духовното, към Бога. Такива мисли се въртяха в главата на замисления мъж...  
Пътят на спасението е труден и претърпим ли докрай трудностите, ще бъдем спасени, защото "Който претърпи докрай, ще бъде спасен (Мат. 10:22)."
Грета Бабулкова


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки