ЛЕКАРЯТ


Отскоро на брега идваше един лекар, професор по медицина. Лицето му беше тъжно и очите му гледаха в далечината, като че ли чакаха опрощение. Той беше много известен лекар, но изведнъж остави всичко и заживя в малката си крайморска къща. Съвестта му го изобличаваше безпощадно и  душата му не можеше да намери покой. Той беше добър човек, но гордостта и парите го съсипаха.
Преди години, докато работеше в малкото градче беше съвсем друг човек. Помагаше и лекуваше хората понякога и без пари, просто от съчувствие. Беше милосърден към страдащите и често им помагаше. Всички хора го познаваха и бяха му благодарни. Сега, като се замислеше тези години бяха най-хубавите в живота му, въпреки че живееше в една малка къщичка и нямаше достатъчно пари. Но ето, че го поканиха в столицата да практикува и му дадоха голям апартамент и голяма заплата. Лекарят направи голяма кариера, стана професор и гордостта и алчността заседнаха в сърцето му. Когато идваше при него човек за преглед той дори не го поглеждаше. За него не беше важен болния, а това как да източи повече пари чрез него. И колкото повече пари печелеше толкова повече му се искаше да има. Живееше в охолство и не му стигаше само едно жилище, а искаше и в чужбина да има имоти. Парите за него бяха фикс идея и смяташе, че щом човек иска да се консултира с професор трябва и пари да има. Понякога бедни хора му се молеха да се съжали над тях и да ги прегледа без пари, но той не им обръщаше внимание. Сърцето му беше като че ли от лед и нищо не можеше да го разтопи. 
Така минаха години, но Бог реши да вразуми гордия професор. При една операция той прояви невнимание и човекът умря по негова грешка. Започнаха дела срещу него и обвинения. Тогава лекарят разбра, че всъщност Бог го вразумява и иска от него разкаяние. Един ден просто не отиде на работа. Душата му го теглеше към малкото градче и към спомените. По пътя имаше малко манастирче, в което много обичаше да се отбива преди. Спря до манастирската врата и тихо я открехна. Наоколо нямаше никой. Той се запъти към църквата и влезе вътре. Очите му се напълниха със сълзи. Душата му жадуваше опрощение, а съвестта му безмилостно го изобличаваше.
Грета Бабулкова


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки