ЧУДО

по истински случай
/посвещавам на татко и на баба/
Беше неделя, на брега стояха майка със своя син. Чувах разговора им. Детето каза: „Мамо, знаеш ли днес в храма едно бяло гълъбче кацаше, ту на моето рамо, ту на рамото на свещеника. Беше толкова хубаво, нали по-често ще ме водиш там?” Майката кимна утвърдително и се усмихна. Тя не беше вярваща жена, но всяка неделя по традиция семейството на мъжа ѝ ходеше на църква. Малкото детенце беше толкова красиво, като ангелче. Баба му често му разказваше за Бог и му четеше от Библията.
Бяха почнали Великденските пости. Свекървата готвеше постно, но снахата не спазваше постите и често се случваше на масата да има постно и непостно ядене. Веднъж, както бяха на масата и се канеха да ядат детето каза: ”Мамо, моля те сипи ми от на баба яденето, защото във вашето има червеи и буболечки.” Майката с недоумение погледна мъжа си и се замисли- ”Дали не беше така, защото тяхното ядене не беше постно? Може би детето вижда това, което ние не можем да видим.”
Тази мисъл се загнезди дълбоко в ума ѝ и не я оставаше намира. Веднъж щяха да ходят на забава и майката дълго се контеше пред огледалото. Решеше косата си и червеше устните си. Детето стоеше близо до нея и я гледаше. Внезапно промълви: ”Мамо, ако знаеш каква змия те ближе по устните никога повече няма да си слагаш това.” Майката остави червилото и погледна детето си и промълви: „Наистина ли виждаш всичко това? О, аз грешната съм за окайване Господи, прости ми!”
От този ден нататък майката коренно се промени. Захвърли хубавите си тоалети и красиви шапки и започна да се облича скромно. Единствената грижа на майката беше как да помогне на ближните си. Семейството отделяше от средствата си и помагаше на църкви и манастири. Най-добрите приятелки и събеседнички ѝ станаха монахините от близкия манастир с които тя се молеше заедно. Къщата на семейството се превърна в Аврамов дом, винаги отворена за расоносци и бедни хора. И може би, защото бяха подготвени за вечния живот Бог прибра душите им в една и съща година.  
Момчето рано загуби своите родители, но спечели молитствователи на небето.
Грета Бабулкова 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки