ЗА БЛУДНИЯ СИН


Притчата за блудния син ни описва тайнството Покаяние. Всички хора сме като блудния син, съгрешаваме и после дълбоко съжаляваме, каем се и искаме отново да се върнем в бащиното лоно. Затова чрез тайнството Покаяние ние казваме винаги като блудния син: „Ще стана и ще отида при баща си и ще му река: татко, съгреших против небето и пред тебе, и не съм вече достоен да се нарека твой син; направи ме като един от наемниците си.” Ние се каем и пристъпваме към Бог уплашено, а ето как ни посреща нашият небесен отец: ”И стана, та отиде при баща си. И когато беше още далеч, видя го баща му, и му домиля; и като се затече, хвърли се на шията му и го обцелува. А синът му рече: татко, съгреших против небето и пред тебе, и не съм вече достоен да се нарека твой син. А бащата рече на слугите си: изнесете най-хубавата премяна и го облечете, и дайте пръстен на ръката му и обуща на нозете; па докарайте и заколете угоеното теле: нека ядем и се веселим, защото тоя мой син мъртъв беше, и оживя, изгубен беше и се намери. И взеха да се веселят.” Колко е милостив Бог и какво търпение има спрямо нас! Той чака търпеливо да се върнат при Него заблудилите се хора, да се разкаят за постъпките си, за да ги приеме и облече в най-хубавата премяна Светото Причастие, да ги нагости с най-хубавата храна за човешката душа Светото Евангелие.
Безспорно с тази притча Господ показва колко голяма е Божията щедрост и милосърдие. Ние получаваме всички Божии блага даром, а не защото сме ги заслужили с делата си. Бог и най-големите грешници минали през Покаянието дарява със спасение! Като разкаялия се разбойник на кръста, стоящ отдясно на Господ и още много други обърнали се към Господ, изпросили своето помилване и получили Царството Небесно. Много са примерите от житията на светиите, които ни показват колко голямо е Божието милосърдие!
Но тези, които са водили праведен живот биха казали: Как така големи грешници се спасяват и получават награда равна на наградата на праведниците? Така постъпил и другият син на бащата от притчата: „А по-старият му син беше на нива; и на връщане, като наближи до къщи, чу песни и игри; и като повика едного от слугите, попита: що е това? Той му рече: брат ти си дойде, и баща ти закла угоеното теле, защото го прие здрав. Той се разсърди, и не искаше да влезе. А баща му излезе и го канеше. Но той отговори на баща си и рече: ето, аз толкова години ти служа, и ни веднъж твоя заповед не престъпих; и мене никога дори козле не си дал, за да се повеселя с приятелите си; а като дойде тоя ти син, който прахоса имота ти с блудници, за него ти закла угоеното теле.” Във всеки един от нас е минавала тази мисъл и често сме се питали защо Господ е милостив към тези, които цял живот го хулят и вършат грехове, а към тези, които го обичат и Му служат понякога е като че ли несправедлив.  Ето и отговора: „А той му рече: чедо, ти си винаги с мене, и всичко мое е твое; а трябваше да се зарадваме и развеселим затова, че тоя ти брат мъртъв беше, и оживя, изгубен беше, и се намери. Нека се разкаем и съжалим за нашите грехове като блудния син и нашият Небесен Отец ще ни приеме и ще ни прости!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки