ЗА ТЪРПЕНИЕТО

 "Търпи и ще се спасиш". Колко са верни тези слова! Търпението като християнска добродетел е неотлъчно свързана със смирението. Търпейки всичко християнинът всъщност се смирява. Само смиреният  може да търпи безропотно  скърби, болести и всякакви несгоди. Търпението произхожда от смирението. Смиреният човек знае, че е най-грешен и всичко, което му се случва е заслужено, както казва Блаженият Йов-"Господ даде, Господ взе."
Много важно е да знаем, че всичко, което ни се случва на този свят е Божия воля за нас грешните. Господ допуска с нас да се случи това, което ни е най-полезно, което ще бъде най-спасително за нас. Ние не можем да разберем и да проникнем в дълбините на Божия промисъл. Понякога си мислим, че дадено нещо е полезно за нас, а то всъщност е вредно- Бог знае най-добре кое е полезно за нашата душа.. Затова ние трябва да търпим безропотно всичко, което ни се случва и трябва да знаем, че всичко е за наше добро. Търпейки безропотно болести, скърби, несгоди до края на земния си живот, ние ще се сподобим с Небесния. Затова Господ е казал: "Дойдете вие, всички обременени и аз ще ви успокоя". Земният ни живот е всъщност една стълба към Небесния, ако я изкачим без да се уморим, бавно, но славно, без да се уплашим от височината ѝ ще стигнем до Господ. Понякога е трудно, бих казала много трудно да се изтърпят скърбите но лесно не се влиза в Царството Небесно. Трябва да го заслужим, да се уподобим на нашия Господ във всичко, да не се колебаем да занесем кръста си, макар и тежък до последното стъпало!
Казано е, че в последните времена хората ще се спасяват с търпение на скърбите, болестите и други несгоди, свързани с тези безбожни времена.
Но "Който претърпи докрай, ще бъде спасен."(Мат.10:22)!

Няма коментари:

Ако Ви харесват моите публикации, подкрепете ме с дарение-
Описание Сума
Дарение BGN