СЪВЕТИ КЪМ ОЛИМПИАДА- св. Григорий Богослов

 Изпращам ти, дъще моя, този добър подарък: бащин съвет - той е най-добър дар. Олимпиадо, не златото, примесено със скъпоценни камъни, служи за украшение на жената. Царският образ не поправяй със срамни червила; не слагай на лицето си друг гибелен образ. Червените, златните, пъстрите и бляскавите дрехи предостави ги на други, които не се красят със светъл живот. Ти се погрижи за целомъдрието - за красотата, която е достойна за удивление пред вътрешните очи. Добрите нрави - това са най-добрия цвят за жената, която има действителна, неизменна и достойна за прослава красота. Преди всичко почитай Бога, а след това съпруга си - очите на твоя живот и ръководителя на твоите желания. Него едничък люби; той едничък да развеселява сърцето ти; и то толкоз повече - колкото по-нежна любов храни към тебе. Под оковите на единодушието пази неразделна привързаност. Не си позволявай волност, на каквато може да те предизвика любовта на мъжа - пази приличие и умереност; защото във всичко е възможно пресищане. Като си се родила жена, не си присвоявай важност, свойствена на мъжа; не се хвали с род, недей надменничи с дрехи, не се величай с мъдрост. Твоята мъдрост нека бъде покорност на законите на съпружеството, защото възелът на брака прави всичко общо между жената и мъжа. Когато мъжът е раздразнен - прави отстъпки; когато пък е изморен - помогни му с нежни думи и добри съвети. Колкото и да си нервирана, никога не укорявай съпруга си без мярка, защото той е най-голямото ти съкровище. Не го съди и за неуспех в работите му - това е несправедливо, защото по изкушение често и добрите предприятия не достигат своята цел.
Не хвали пред мъжа си този, когото той не обича, с цел да го уязвиш. Радостите и всички скърби на мъжа, считай ги и свои - нека и грижите ви бъдат общи, защото чрез това ще расте домът ви. И твоят съвет може да има място, но преднината принадлежи на мъжа. Когато мъжът скърби - поскърби и ти с него малко, но бърже се съвземи, добий светло лице и разсей тъжните му- мисли, защото за нажаления мъж най-надеждно пристанище е жената. Твое занятие нека бъде хурката, вълната и поучаване в словото Божие - грижата пък за външните работи предостави на мъжа. Не излизай често от вратата на къщата си и не ходи в места на народни увеселения и неприлични събрания; там и у срамежливите се изпарява срамът, там погледите се смесват с погледи, а изгубването на срама е начало на всички пороци. Домът ти нека ти бъде и град и горичка. Бъди високомъдра, но не високоумна. Не тичай към пирове, на сватби и именни дни, където има пиянство, танци, смях и необаятелно обаяние - те разслабват целомъдрените, както слънцето топи восъка. На бузите ти да няма нито похотливи движения, нито гневни трепети. Ушите си краси не с бисери, а с привичка да слушат добри мисли - за лошите пък им сложи ключ. Ако имаш необуздан език - ще те ненавижда мъжът ти. Не се предавай на неукротима плътска любов; не във всяко време търси удоволствията на съпружеското легло; убеди съпруга си да почита светите дни; бъди образец за децата си. Ако от моята старост ти приемеш каква и да е мъдра и полезна мисъл - заповядвам ти да я запазиш в кришниците на сърцето си!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки