Братята св. Аргеу, св. Нарцис, св. Марцелин и още мъчениците Клаудоний, Евгений, Родон, Диоген и Прима

 Според агиографските източници те загиват като мъченици в Томи на 2 януари при управлението на император Лициний (319–324), защото отказали да постъпят в армията. Аргеу и Нарцис били обезглавени, а Марцелин– хвърлен в морето. Тялото му обаче било върнато от морските вълни и прибрано от двама мъже – Евтихий и Евстатий. Те го погребали в дома на Евтихий, в някакво подземие. В някои мартиролози Марцелин е представен и като син на епископ, което предполага, че тримата братя са действителни или по-скоро духовни синове на прелата на Томи. При корелация с други източници се достига до хипотезата, че този епископ е бил Филос (Тилос) и че той също е екзекутиран при това гонение от страна на Лициний. Други смятат, че епископ Филос е участвал на Първия вселенски събор в Никея през 325 г., но в източниците на присъствалите архиереи епископът на Томи и Скития липсва. Според други църковни календари на 3 януари трябва да се чества Филос от Томи. На този ден са споменати въпросните Аргеу, Нарцис и Марцелин заедно с мъчениците Клаудоний, Евгений, Родон, Диоген и Прима. Прочее, тъкмо от тези данни се прави заключението, че Аргеу, Нарцис и Марцелин са синове на епископ Филус. Разказът е вмъкнат и в други компилации, защото в по-късни календари се говори за честване на 3 януари в Томи на св. Теоген, сина на епископа (или мъж на име Епискупос) и на мъченика Петър. Отново се преповтаря разказът за удавения в морето светец, отказал да се запише в армията, чието тяло е върнато от вълните. Само че в този случай името на Марцелин е заменено с това на Петър. Най-после в агиографската литература са разказва аналогична история за друг мъченик Теоген, отново син на епископ, но този път на Фригия в Мала Азия. Той също отказал да се запише в армията и по заповед на император Лициний бил удавен в морето. Цитирам я, за да покажа един от начините, по които се компилират мъченическите истории на част от многобройната група светци от Томи.


Източник: Георги Атанасов- "345 РАННОХРИСТИЯНСКИ СВЕТЦИ-МЪЧЕНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ (І–ІV В.)"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки