Виждането на Христа- св. Игнатий Брянчанинов

Искаш ли да видиш Господа Иисуса Христа? - Дойди и виж (Йоан. 1:46), казва Неговият апостол.
Господ Иисус Христос е дал обещание да пребъде със Своите ученици до свършека на света (Мат. 28:20). Той е с тях в светото Евангелие и в Църковните тайнства. Той не съществува за тези, които не вярват в Евангелието: те не Го виждат, бидейки заслепени от неверието.
Искаш ли да чуеш Христа? - Той ти говори чрез Евангелието. Не пренебрегвай Неговия спасителен глас: отклони се от греховния живот и слушай с внимание Христовото учение, което е живот вечен.
Искаш ли да ти се яви Христос? - Той те учи как да получиш това. Който има заповедите Ми и ги пази, той е, които Ме люби; а който Ме люби, възлюбен ще бъде от Отца Ми; и Аз ще го възлюбя и ще му се явя Сам (Йоан. 14.21).
Ти си осиновен от Бога чрез тайнството на светото Кръщение, ти си стъпил в най-тясно единение с Бога чрез тайнството свето Причастие: поддържай осиновяването, поддържай единението. Чистотата и обновлението, доставени от светото кръщение, възстановявай с покаяние, а единението с Бога храни чрез живот по Евангелието и по възможност с често причастяване със светите Христови Тайни. Пребъдете в Мене, и Аз във вас (Йоан. 15:4), е казал Господ. Ако спазите Моите заповеди, ще пребъдете в любовта Ми (Йоан. 15:10). Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене, и Аз в него (Йоан. 6:56).
Пази се от мечтателността, която може да ти представи, че виждаш Господа Иисуса Христа, че Го докосваш, обгръщаш. Това е празна игра на надутото, гордо самомнение! Това е пагубна самозаблуда! Изпълнявай заповедите на Господа - и по чуден начин ще видиш Господа в себе си, в своите свойства. Така е видял в себе си Господа свети апостол Павел: той изисквал това виждане от християните; тези, които го нямали, наричал недостигнали състоянието, изискващо се за християните.
Ако ти водиш греховен живот, задоволяваш страстите, и в същото време мислиш, че обичаш Господа Иисуса Христа, То Неговият най-близък ученик, облегнал се на гърдите Му е лъжец, и истината не е в него; а който пази словото Му, в него наистина Божията любов е съвършена (1 Иоан 2: 4,5). Ако ти изпълняваш евангелските заповеди, то Господ Иисус Христос те причислява към ония, които не Го обичат. Който Ме не люби, казва Той, не спазва словата Ми (Иоан. 14:24).
Не се устремявай безразсъдно, без внимателно да си огледал своите дрехи, във вехти, смрадни дрипи, на сватбата на Сина Божий, към съединение с Него, макар и да си поканен на тази сватба, на която е поканен всеки християнин. При този Домовладика има такива слуги, които ще свържат ръцете и нозете ти и ще те хвърлят във външната тъмнина, чужда на Бога (Мат. 22:11-13).
Слугите, на чиято власт се предава дръзкият, неочистен с покаяние, изпълнен с гордо самомнение и високоумие търсач на любовта и други възвишени духовни състояния - са демоните, отхвърлените ангели. Външната тъмнина е слепотата на човешкия дух, страстното, плътско състояние. Грехът и падналите духове властват в човека, намиращ се в това състояние. Той е лишен от нравствена свобода: ръцете и нозете му са свързани. Свързването на ръцете и нозете означава загуба на способността за богоугоден живот и за духовно преуспяване. В това състояние се намират всички самозаблудени. От това бедствено състояние човек излиза с осъзнаването на своето заблуждение, с отхвърлянето му, с встъпването в спасителното поприще на покаянието.
Трудно е излизането от самозаблудата. На вратите стои стража: вратите са затворени от здрави ключалки и затвори; на тях е поставен печатът на адската бездна. Ключалките и затворите са гордостта на самозаблудените, дълбоко скрита в сърцето им, тяхното тщеславие, представляващо начална причина за тяхната дейност, лицемерието и лукавството, с които се прикриват гордостта и тщеславието, чрез които си поставят маската на благонамереност, смирение, святост. Нерушимият печат е признаването на действията на самопрелъстяването за благодатни действия.
Може ли намиращият се в самозаблуда, в областта на лъжата и измамата, да бъде изпълнител на Христовите заповеди, които са истина от Истината-Христа? Съчувстващият на лъжата, услаждащ се с лъжата, усвоил за себе си лъжата, съединил се с лъжата в душата си може ли да съчувства на истината? Не! Той ще я възненавиди, ще стане неин отявлен враг н гонител.
Какво ще бъде вашето състояние, нещастни мечтатели, които мислите за себе си, че сте прекарали земния си живот в Божиите обятия, когато ви поразят думите на Спасителя: Никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие (Мат. 7:23).
Мой верни приятелю в Господа! Върви към Господа! Иисуса Христа, приближавай се към Него по пътя на евангелските заповеди; чрез тях познавай Него; чрез изпълнението им проявявай и доказвай своята любов към Господа Иисуса. Той Сам ще ти се яви, ще ти се яви в ден и час, известни на Него Единия. Заедно с това явяване Той ще излее в сърцето ти неизказана любов към Него. Божествената любов не е нещо, което принадлежи на падналото човечество: тя е дар на Светия Дух ( Рим. 5:5), изпращан от Бога в съсъди, очистени с покаяние, в съсъди на смирението и целомъдрието. Повери се на Господа, а не на себе си: това е много по-надеждно. Той е твоят Създател. Когато си се подхвърлил на горчиво падение, Той заради тебе е приел човечество, заради тебе е отдал Себе Си на наказание, заради тебе е пролял Своята кръв, дал ти е Своето Божество: какво още не би направил за теб? Подготви се за Неговите дарове с очистване на себе си: това е твое дело. Амин.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки