СЪТВОРЕНИЕТО НА СВЕТА- св. Василий Велики

Който иска да говори за сътворението на света, за него има приличен ред - да каже предварително за началото и устройството на видимите неща, да предаде историята за сътворението на небето и земята, които не са произлезли сами от себе, както си представят някои, но са имали причината си в Бога. Кой слух ще бъде достоен за величието на тази повест? С какво приготовление трябва да пристъпи душата за слушане на такива предмети? Тя трябва да бъде чиста от плътски страсти, да не бъде помрачена от житейски грижи, да бъде трудолюбива и любознателна, да вниква във всичко от което само може да извлече понятие за Бога, достойно за Бога.
В начало Бог сътвори небето и земята! Изумителността на мисълта свързва езика ми и спира словото ми. За какво да говоря по-рано? С какво да започна тълкуването? Да изоблича ли суетността на езичниците - или да възвелича истината на нашето учение?! Елинските мъдреци много разсъждавали за природата - и нито едно от техните учения за нея не останало твърдо и неизменно: защото всяко следващо учение отричало твърдението на предшествуващото. Затова нам не се налага нужда да опровергаем техните теории - те от само себе си една друга се взаимоотричат. Елинските учени, като не познавали Бога, не допускали, че произходът на всички твари зависи от разумна причина - а съобразно с тази основа на своето неведение те заключили и за всичко останало. Наистина тъкат паяжинна тъкан онези, които пишат това и предлагат за основа на света атоми и молекули, или пък за начало на природата разни стихии. Те не съумели да кажат: в начало Бог сътвори небето и земята - защото вселилото се в тях безбожие им внушило лъжливата мисъл, като че ли всичко пребивава без ръководство и устройство, и че всичко се привежда от движение от слепия случай.
Битописателят, за да ни предпази от такова разбиране, в началото на думите си ни е просветил с името на Бога, казвайки: в начало Бог сътвори ... Прекрасен порядък: първо говори за начало - за да не би други да считат света безначален, и след това прибавят: сътвори - за да покаже, че създаденото е най-малка част от могъществото на Създателя. Както грънчарят с еднакво изкуство е направил хиляди съдове, без да изтощи сили и изкуство - така и Създателят на вселената, имайки творческа сила, привел в битие всичко, с едно мановение на волята Си. Следователно, ако светът има начало и е сътворен- нека се запитаме: кой му е дал начало и кой го е сътворил? По-добре е да се каже - за да не се отклониш някак си от истината, като мъдърствуващ за света със слабия човешки ум - Моисей предварил с учението си, казвайки: в началото Бог сътвори небето и земята! Това блажено Естество, тази неоскъдняваща Благодат, тази любезна Доброта, това Начало на съществата, този Източник на живота, този духовен Свят, тази непристъпна Мъдрост - ето Кой сътвори в начало небето и земята!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки