БОГОЯВЛЕНИЕ- Св. Йоан Златоуст

Както люде, изгубили зрението си, се нуждаят от съпроводници, за да не паднат по незнание в някоя яма и пострадат, така и люде, у които очите на духа са помрачени, се нуждаят от наставници в благочестието и вярата, защото поради невежеството си те ще паднат в бездната на злините и ще погинат. В древността целият човешки род страдал от духовна слепота, затова изоставил истинския Бог, и се покланял на лъжливи богове. Лекарят на телата и душите дал на човеците закона и пророците, за да излекува слепотата им и ги ръководи в познание на Бога. Те обаче, отхвърлили лекарството на закона и пророците - затворили очи и запушили уши, за да не се обърнат към Господа! Божият Син, Иисус Христос, като видял, че нечестието на хората не се излечило чрез закона и пророците, Сам слязъл от небето; родил се от света Дева Мария, посрамил дявола чрез кръста Си, пленил след това смъртта, чрез възкресението Си дарил мир на близки и далечни, и всички довел до познание на това, че Той е Бог. "Де ти е, смърте, жилото? Де ти аде, победата?" (I Кор. 15:55). Това е дар и блаженство за людете от Бога!
Нека спрем върху предмета си - да разкрием днешния празник. Присъствието на земния цар, къде да е, доставя радост и удоволствие за присъстващите около него. Тук пък присъства небесния Цар, слязъл от небето на земята, затова трябва да се радваме не само ние, които присъстваме на явлението Му, но трябва с нас да тържествува и цялата земя. Ако при изгрев на слънцето всичко се осветлява - при изгрева на Слънцето на правдата не ще ли се просвети всяка душа?! Мислено да застанем пред Йордан и да видим тайнството, което се извършва в него! "Морето видя и побягна; Йордан назад се повърна" (Пс. 113:3). Да видим Йоана, който извършва кръщение над Този, Който взима върху Си греха на света. Да видим и Отца, Който свише свидетелства за преславното снизхождение на Своя Син. Да видим и родния на Двамата Им Дух, Който слиза във вид на гълъб и почива върху Свидетелстващия. О, преславни чудеса на преславния Цар! Как тленната ръка, която се е докоснала до главата на цялата вселена, не се е обгорила? Кой е видял и кой е чул някога, сено да се допре до огъня и да не бъде повредено от пламъка? Наистина блажена и триж блажена е тази издънка на Захария и Елисавета!
Блажени сме и ние, които виждаме Единородния Син Божий, Който е Светлината на света, която разпръсна мрака на нощта - делата на тъмнината. Блажени сме и ние, че виждаме нашите телесни рожби и духовно да изгряват от светата купел, подобно на звездите небесни, и напълно да се приобщават към светата Църква. О, Отче, и Слове, и Душе Святий, трилично същество, и сила, и воля, и действие, удостой нас, които изповядваме Твоите неслитни и неразделни ипостаси - лица, да застанем от дясната страна, когато настъпи страшния и праведен съд на цялата вселена!
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки