Правила след войната

Светител Теофан Затворник
Войната свърши. Благодари на Господа за избавянето от поражение, но не се отдавай прекомерно на радост от спасението, не допускай безгрижие, не отслабвай ревността - врагът често само се преструва на победен, та щом се отдадеш на чувството, че си в безопасност, да те порази толкова по-лесно с ненадейно нападение. Затова не сваляй бойните оръжия и не забравяй предпазните правила. Бъди винаги добър и бдителен воин... Не казвай на никого за победата - това силно ще раздразни врага, а теб ще обезсили. Тщеславието, което при това не може да бъде избягнато, ще отвори портите на душевната крепост и след победата над един враг ще трябва да се сражаваш с цялата тълпа от врагове. Ако ли пък бъдеш поразен - съкрушавай се, но не бягай от Бога, не упорствай; бързай да направиш сърцето си по-меко и да го доведеш до разкаяние (1, с. 283).

Сега ще ти посоча и две-три малки
предпазни средства

Първо. Никога да не мислим, че вече сме успели в нещо.Нашата немощ е такава, че щом вътре в нас се покаже нещо поне малко добричко, веднага крещим: “Ето! Успях!” Гонете такива мисли. Защото доброто никога не се дава изведнъж; а врагът внушава това. Само се поддай на това внушение и енергията веднага ще намалее; а оттук отново си близо до вътрешни неуредици. За да не попаднете под влиянието на тази лоша мисъл, всеки ден, като ставате от сън, се настройвайте така, сякаш за първи път започвате да се трудите на това поприще.
Второ. Под никакъв предлог не си позволявайте отстъпки.Ще минат ден-два в трудове на самонаблюдение и самопринуждение, врагът ще дойде и ще почне да нашепва в ухото: “Е, стига толкова! Потруди се. Дай си сега малко почивка”. Това е такова измамно внушение, че отначало няма и да помислиш, че трябва да му се противопоставиш, а същевременно е толкова злодейско, че само малко да му се поддадеш, и всичко в тебе ще закипи. Снизходителността към себе си е като малка дупчица в бент. Само да се появи, и вече не можеш да удържиш бента, водата неминуемо ще го отнесе. Снизходителността към себе си прави същото вътре в нас - размеква всичко така, че възстановяването на себе си ще трябва отново да се започне отначало. Бойте се от това, като от най-лош, макар и сладкодумен враг (3, с. 161-162).

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки